Psihologii din R. Moldova vor putea activa doar în baza unei licențe

Psihologii din R. Moldova vor putea activa doar în baza unei licențe
Sursa foto: pixelshot

Activitatea psihologilor va fi reglementată în R. Moldova. Aceștia vor putea activa doar în baza unei licențe și vor fi obligați să dețină aparat de casă. Un proiect de lege înregistrat în Parlament prevede că, pentru a profesa, psihologii vor trebui să aibă studii universitare în domeniu, să respecte un cod deontologic și vor fi incluși într-un registru unic al psihologilor. Iar cei care nu vor întruni aceste condiții riscă să fie amendați, sau chiar trași la răspundere penală, scrie Moldova 1.

Potrivit legii în vigoare, oricine își poate deschide un cabinet personal în baza unei patente. Aceste persoane nu au nevoie de documente care să le confirme studiile în psihologie. Nu se știe câți așa-numiți psihologi există acum în țară, scrie sursa citată. Modificările aduse legii ar urma să descurajeze personalul necalificat să profeseze, iar drepturile psihologilor profesioniști vor fi mai bine protejate.

Psihologii vor putea activa în sistemul public, ca funcționari, cadre didactice sau în alte funcții. În sistemul privat, ei pot fi salariați, angajați în companii private sau să ofere servicii, cu drept de liberă practică.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit proiectului înaintat, statul intenționează să creeze Colegiul Național al Psihologilor, care va fi o instituție autonomă, iar Guvernul va oferi asistență în activitatea acesteia. Această structură va elibera licențele necesare care vor permite psihologilor să activeze. O dată la 5 ani, psihologii vor fi atestați de Colegiul Național al Psihologilor, pentru a fi stabilit gradul lor de calificare.

După ce va fi aprobată legea, va fi creat un registru unic al psihologilor – un document public, care urmează să fie actualizat permanent și pus la dispoziția beneficiarilor de asistență psihologică pe internet.

Un psiholog poate fi eliminat din registru dacă cere acest lucru, dacă i se retrage sau suspendă atestatul de liberă practică sau dacă o instanță de drept sau Colegiul Național dictează o sentință sau o măsură disciplinară care îi interzice să exercite profesia de psiholog.