Proteste violente în Georgia după ce guvernul a suspendat negocierile de aderare la UE
Mii de protestatari au blocat joi seara și noaptea străzile din capitala Georgiei, după ce guvernul de la Tbilisi a suspendat până în 2028 negocierile de aderare la UE și a anunțat că renunță la toate ajutoarele europene, scrie presa georgiană. Ministerul de Interne al Georgiei a anunțat că în timpul protestelor au fost reținute 43 de persoane.
În seara zilei de 28 noiembrie, mii de oameni au ieșit pe străzile din Tbilisi și din alte orașe georgiene pentru a protesta protestat împotriva deciziei Guvernului din Georgia de a renunța la negocierile de aderare la UE până la sfârșitul anului 2028.
La Tbilisi, manifestanții s-au adunat în fața clădirii Parlamentului, pe bulevardul Rustaveli. Președinta Salome Zurabișvili s-a alăturat acțiunii.
„A început rezistența, care nu se va încheia până când nu vom obține alegeri noi. Acesta este obiectivul atât în interiorul, cât și în exteriorul țării. Nu trebuie să renunțăm”, a spus Zurabișvili, scrie Novaya Gazeta.
La protestele din Tbilisi au participat între 10.000 și 20.000 de persoane. Mitinguri au avut loc și în alte orașe importante. Manifestanții cer o revizuire a deciziei autorităților de a întrerupe negocierile de aderare la UE, transmite Голос Америки.
Forțele de ordine au intervenit pentru a dispersa mulțimea. Au folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă. Vineri dimineața, aproximativ la ora 7:00, Poliția a alungat toți protestatarii din fața Parlamentului de la Tbilisi. Intervenția a fost însoțită de rețineri dure și acțiuni violente din partea forțelor de ordine.
43 de persoane au fost reținute în timpul protestului din seara zilei de 28 noiembrie, a anunțat Ministerul georgian de Interne. Instituția a precizat că au fost inițiate mai multe dosare administrative privind huliganismul minor și nesupunerea față de cerințele poliției.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Partidul de guvernare Visul Georgian a anunțat pe 28 noiembrie că renunță la negocierile de aderare la Uniunea Europeană (UE) până în 2028 și refuză orice sprijin bugetar din partea Bruxellesului. Premierul Irakli Kobahidze a precizat că, în calitate de „națiune mândră și care se respectă”, este „categoric inacceptabil” pentru georgieni să vadă integrarea în UE ca pe o „caritate”, transmite Civil.ge.
Relațiile Georgiei cu Bruxelles-ul s-au deteriorat brusc în ultimele luni, pe fondul acuzațiilor UE de autoritarism și tendințe pro-rusești. UE a declarat deja că cererea Georgiei este înghețată.
UE a acordat Georgiei statutul de țară candidată în decembrie 2023, dar a declarat că o serie de legi adoptate de Visul Georgian de atunci, inclusiv restricțiile privind „agenții străini” și drepturile LGBT, sunt autoritare, de inspirație rusă și reprezintă obstacole în calea aderării la UE.