Protest amânat. Fermierii se întâlnesc luni cu conducerea țării

Protest amânat. Fermierii se întâlnesc luni cu conducerea țării
Sursa foto: Facebook/Forța Fermierilor

Membrii Consiliului asociației Forța Fermierilor se vor întâlni luni, 4 decembrie, cu președinta țării, Maia Sandu, și cu președintele comisiei parlamentare pentru agricultură și industria alimentară, Alexandru Trubca. De asemenea, reprezentanții fermierilor anunță că pe parcursul zilei de luni vor încerca să stabilească întâlnirile cu prim-ministru R. Moldova, Dorin Recean, și conducerea Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

„Vă informăm că după renunțarea subită a ministrului agriculturii și industriei alimentare la înțelegerile preliminare cu reprezentanții asociațiilor, conducerea țării cu întârziere, dar parțial a reacționat la solicitarea fermierilor-protestatari privind dialog urgent. În acest context, vă anunțăm că azi, la orele 10.00 membrii Consiliului Forța Fermierilor vor avea discuția cu președintele comisiei parlamentare pentru agricultură și industria alimentară. Sperăm că la ședința va veni și Președintele Parlamentului RM. Totodată, după masă este preconizată întrevederea cu doamna Președintă Maia Sandu. Ora exactă urmează să ne fie comunicată azi , în prima jumătate a zilei.Pe parcursul zilei vom încerca să stabilim întâlnirile cu Prim-ministru RM și conducerea Băncii Naționale a Moldovei”, anunță Asociația Forța Fermierilor.

Astfel, luni, 4 decembrie, în Chișinău vin doar membrii Consiliului asociației Forța Fermierilor. Agricultorii planificau să revină luni în PMAN pentru a cere de la autorități un moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea procesului de insolvabilitate pentru fermierii micro, mici și mijlocii, care se află în dificultatea de plată.

Fermierul Sergiu Stefanco spunea joi, 30 noiembrie, că „mersul protestului va fi schimbat radical” și că vor fi „surprize pentru cei de la guvernare”. Agricultorul Serghei Ivanov a menționat că fermierii din țară „au insistat că vor să iasă și în teritoriu”.

În timp ce mulți dintre fermierii micro, mici și mijlocii declară că se află în dificultatea de plată, ministrul Agriculturii crede că nu este încă necesară a fi instituită Starea de urgență în agricultură. Vladimir Bolea susține că la Ministerul Agriculturii au fost identificare patru forme în care agricultorii să fie ajutați.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Agricultorii au ieșit la proteste pe 23 noiembrie, cerând să fie interzisă calcularea penalităților pentru achitarea întârziată a creditelor, crearea unei comisii care să examineze dosarele fermierilor să oblige Camera de Comerț și Industrie să elibereze avize care să ateste că fermierul nu-și poate achita datoriile, din cauza secetei și a altor circumstanțe obiective, și nu ar trebui să fie executat silit.

Organizatorii intenționează să rămână în centrul Capitalei până pe 30 decembrie.