Progrese în implementarea proiectelor de aprovizionare cu apă și canalizare

Progrese în implementarea proiectelor de aprovizionare cu apă și canalizare
Sursa foto: Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

Proiectele de modernizare a infrastructurii de apă și canalizare care au loc în R. Moldova, cu sprijinul Guvernului Federal German și al Uniunii Europene, accelerează, a informat Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), într-un comunicat.

Ministrul Infrastructurii Vladimir Bolea a avut, miercuri, o întrevedere cu delegația Băncii Germane de Dezvoltare (KfW), condusă de directorul pentru Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală, Veronica Garcia del Arco. În cadrul întâlnirii, au fost analizate progresele înregistrate în implementarea proiectelor de aprovizionare cu apă și canalizare în regiunile sud și centru ale țării, precum și pașii următori pentru consolidarea agendei comune de cooperare.

Astfel, autoritățile anunță că lucrările de construcție a magistralei de apă Chișinău-Strășeni-Călărași se află în faza finală și vor fi demarate în a doua jumătate a lunii mai. Proiectul prevede construcția a 53 de km de apeduct și reabilitarea rețelelor de apă din orașele Strășeni și Călărași. Acesta va asigura accesul la apă potabilă pentru 30.000 de locuitori din regiunea centrală a țării.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Totodată, în cadrul ședinței, au fost prezentate progresele și obiectivele Proiectului „Aprovizionare cu Apă și Canalizare în raionul Cahul”, aflat în plină desfășurare.

Potrivit Ministerului Infrastructurii, acesta include construcția a 22 de km de rețele de apă și canalizare, o nouă stație de captare a apei din râul Prut, modernizarea stației de tratare a apei și construcția stației de epurare a apelor uzate din Cahul. Proiectul va asigura aprovizionarea cu apă și canalizare atât pentru locuitorii municipiului Cahul, cât și pentru satele Cotihana și Crihana Veche.

Discuțiile s-au referit și la proiectul „Programul Deschis de Dezvoltare Urbană în Moldova”, Faza I, care prevede construcția unei noi stații de captare a apei din r. Nistru și a stației principale de pompare (PS nivel I) din Vadul lui Vodă, care asigură cu apă mun. Chișinău.  

La fel, este prevăzută reabilitarea și extinderea infrastructurii de alimentare cu apă potabilă în mun. Strășeni și or. Călărași, precum și conectarea satelor Pitușca și Vărzăreștii Noi din Călărași și a satului Căpriana din Strășeni, la apeductul Chișinău–Strășeni–Călărași. În urma implementării proiectului, circa 650 de mii de locuitori din Chișinău, aproape 78 mii din raionul Călărași și 92 de mii din raionul Strășeni vor beneficia de acces îmbunătățit la apă.