Programul „DAR 1+3”, dedicat diasporei, va fi extins până în anul 2030

Programul „DAR 1+3”, dedicat diasporei, va fi extins până în anul 2030
Sursa foto: John McConnico / Associated Press

Programul Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3” va fi extins până în anul 2030, iar bugetul proiectelor și contribuția Guvernului va crește. Executivul a aprobat o hotărâre în acest sens în cadrul ședinței din 5 martie.

„Avem mai multe proiecte frumoase realizate în ultimi câțiva ani. (...) Ca să amplificăm implicarea diasporei în diferite proiecte de dezvoltare locală, acasă, Guvernul a extins acest program până în 2030 și am crescut atât suma totală minimă a fiecărui proiect de la 300 la 400 de mii de lei, cât și contribuția Guvernului de la 250 la 350 de mii de lei. Asta înseamnă că, pentru fiecare leu strâns de comunitate împreună cu diaspora, Guvernul va suplimenta bugetul proiectelor de dezvoltare locală cu încă trei lei”, a declarat după ședință premierul Dorin Recean.

O altă noutate vizează extinderea domeniilor eligibile ale Programului. Potrivit responsabililor de la Guvern, cetățenii din diasporă vor putea colabora cu autoritățile locale pentru a implementa proiecte în infrastructură, protecția mediului, economie, eficiență energetică, cultură, educație și protecție socială.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

De asemenea, procedura de accesare a proiectelor va fi simplificată, iar dosarul va fi putea fi depus și în format electronic.

DAR 1+3 este o inițiativă care încurajează diaspora să investească în dezvoltarea economică și socială a R. Moldova. Finanțarea proiectelor se efectuează în baza formulei „1+3”: diaspora, Guvernul de la Chișinău, autoritățile publice locale și partenerii de dezvoltare. Începând cu anul 2020, prin acest program au fost realizate peste 194 de proiecte de dezvoltare locală.

În cadrul aceleiași ședințe, Executivul  a aprobat modificările ce vizează organizarea Zilelor Diasporei. Astfel, perioada de desfășurare a Zilelor Diasporei va fi una flexibilă și nu fixă, cum a fost până în prezent, iar rolul de organizator va fi atribuit Biroului relații cu diaspora al Cancelariei de Stat.

Totodată, Programul DOR, destinat copiilor din diaspora R. Moldova, va deveni parte componentă a activităților desfășurate în cadrul Zilelor Diasporei.