Profesorii și agricultorii protestează astăzi în fața Parlamentului. La acțiuni participă și meteorologii
Sindicatele, profesorii și agricultorii protestează astăzi în fața Parlamentului. La acțiuni s-au alăturat și meteorologii, care spun că salariile actuale abia le ajung pentru strictul necesar.
„Noi suntem cei care: emitem avertizări de cod galben, portocaliu și roșu; lucrăm non-stop, în weekenduri și sărbători, pentru a proteja vieți și economia; salvăm țara de la dezastre cauzate de vreme extremă. Dar cine ne potejează pe noi? Salariile noastre sunt insuficiente pentru a acoperi nevoile de bază. Prețurile cresc, iar noi rămânem la limita supraviețuirii. Creșterile promise sunt doar pe hârtie, iar viitorul nostru este incert. Protestăm pentru dreptate! Vrem salarii decente! Vrem recunoaștere pentru munca noastră esențială!”, a anunțat joi seara Serviciul Hidrometeorologic de Stat din R. Moldova, precizând că se alătură protestului susținut de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Revendicările sindicaliștilor, incluse în apelul din 13 decembrie, sunt următoarele:
- stabilirea salariului minim pe țară în mărime de 6.000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025 și utilizarea acestuia la planificarea cheltuielilor bugetului de stat pentru anul 2025;
- majorarea cu 35% a valorilor de referință de bază (cultura, asistența socială, funcționarii publici din cadrul autorităților publice locale, etc) și a celei utilizate la calcularea salariilor personalului didactic, științifico-didactic, științific, personalului din grupul ocupațional „Ordine publică și securitate a statului” etc;
- alocarea a 50 de milioane de lei, destinate asigurării dreptului la tratament balneo-sanatorial a persoanelor asigurate.
Miercuri, 18 decembrie, Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect care prevede că lefurile angajaților din domeniul educației și cercetării urmează să fie majorate în anul 2025 cu până la 15%, cum a cerut Sindicatul, dar nu pentru toți. Mai exact, este vorba despre angajații din învățământul superior și cercetare, care nu vor beneficia de astfel de creșteri salariale.
„În cadrul recentelor negocieri, Ministerul Educației și Cercetării și-a asumat angajamentul ca, pentru aceste categorii, să se facă precizări, în primul trimestru, pentru a le oferi angajaților din mediul academic, cercetătorilor, sporuri majorate pentru titlurile științifice de doctor, doctor habilitat. La 16 decembrie, am adresat un demers către conducerea R. Moldova, în care am solicitat majorarea sporului pentru titlul științific de doctor habilitat până la 4.000 lei și cel de doctor până la 2.800 lei”, a transmis într-un comunicat Federația Sindicală a Educației și Științei.
Totodată, principala cerință a sindicatelor din educație - de a include în parametrii Bugetului anului 2025 valoarea de referință de 2.600 lei pentru cadrele didactice - a rămas nerealizată. În acest context, profesorii au ieșit din nou la protest astăzi.
Pe lângă sindicate, profesori și meteorologi, proteste pentru ziua de joi au anunțat și agricultorii. Acum o zi, Asociația „Forța Fermierilor” a organizat un protest „de avertizare” în fața Guvernului, solicitând autorităților să avizeze de urgență proiectul de lege menit să prevină falimentul agricultorilor afectați de secetă. Documentul trebuia să fie examinat în cadrul ședinței Parlamentului din 5 decembrie, lucru care nu s-a întâmplat. Totuși, acesta se regăsește pe agenda ședinței de astăzi, 19 decembrie.