Procedura de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoase, extinsă până la finele anului 2024

Procedura de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoase, extinsă până la finele anului 2024
Imagine simbol

Procedura de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoase va fi extinsă până la finele anului curent. Deputații tocmai au votat în două lecturi proiectul de lege care prevede modificarea Legii privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

Inițiativa a fost înaintată de către deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Alexandr Trubca. Potrivit notei informative a proiectului, propunerea are drept scop protejarea intereselor economice ale producătorilor de cereale și de semințe oleaginoase din R. Moldova, prevenind prejudiciile materiale care îi pot afecta pe fermierii autohtoni în contextul impactului asupra pieței agricole, generat de războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Termenul de reglementare prin licențiere a importului culturilor de grâu, de porumb și de semințe de floarea-soarelui, cu excepția celor destinate însămânțării, precum și cu excepția semințelor de floarea-soarelui decorticate, în coji cu dungi albe sau gri, care nu sunt destinate însămânțării, va putea fi extins de către Guvern, la propunerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, cu cel mult 12 luni.

Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Amintim că, pe 26 iunie, Asociația „Forța Fermierilor” a cerut Executivului să prelungească de urgență procedura de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoase. Se întâmpla după ce autoritățile au decis să sisteze activitatea Comisiei de licențiere a importului, care a funcționat începând cu octombrie 2023.

Măsura de licențiere a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie anul trecut și a fost funcțională pe perioada stării de urgență până pe 31 decembrie 2023. Următoarea decizie de menținere a acestei măsuri a fost luată pe 5 ianuarie 2024 și extinsă pe 8 aprilie, cu termen limită până pe 26 iunie curent.

În toată această perioadă, în total, au fost acordate 12 licențe pentru importul a circa 69.5 mii tone de semințe de floarea-soarelui, dintre care 1.200 tone au fost solicitate pentru industria de cofetărie din soiuri care nu se cultivă în R. Moldova și circa 44 tone sunt de porumb pentru pop-corn, din soiuri și hibrizi care nu se cultivă în țară.

„Lipsa acțiunilor poate provoca un nou protest”. Fermierii cer prelungirea procedurii de licențiere a importurilor de cereale
Asociația Forța Fermierilor din R. Moldova cere Guvernului de urgență Guvernului prelungirea procedurii de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoase. Potrivit fermierilor, importul liber de cereale si oleaginoase ar aduce un risc enorm de interzicere a exportului cerealelor și oleaginoasel…
Fermierii solicită o întâlnire „în regim de urgență” cu premierul și Comisia parlamentară pentru agricultură
Forța Fermierilor solicită o întâlnire „în regim de urgență” cu prim-ministrul Dorin Recean și Comisia parlamentară agricultură și industrie alimentară. Agricultorii reiterează că vor să discute cu autoritățile despre prelungirea procedurii de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoase din…
Modificări la legea licențierii importului de cereale. Proiectul, înregistrat în Parlament
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a anunțat pe 1 iulie că proiectul de modificare a legii licențierii importului de cereale a fost înregistrat în Parlament. Anunțul vine în contextul în care, zilele trecute, fermierii au solicitat prelungirea procedurii de licențiere a importur…