Problemele de la Calea Ferată vor fi rezolvate prin restructurarea acestei companii, afirmă Dorin Recean

Problemele de la Calea Ferată vor fi rezolvate prin restructurarea acestei companii, afirmă Dorin Recean
Colaj ziar.md

Autoritățile sunt în proces de elaborare a unui plan de reorganizare și restructurare a Întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova”. Astfel ar putea fi rezolvată problema restanțelor salariale și lipsa veniturilor suficiente pentru întreprindere. Despre aceste lucru a anunțat premierul Dorin Recean, după ședința Guvernului din 5 martie.

„Ministerul Infrastructurii, Agenția Proprietăți Publice și cei responsabili din interiorul companiei (CFM - n. red.) sunt în proces să producă un plan de reorganizare și restructurare. (...) Problema există - faptul că nu sunt suficiente venituri pentru Calea Ferată. Pentru asta trebuie agresiv de tăiat în cheltuieli și să oferim oportunități pentru oamenii care muncesc acolo. (...) Acum nu stă în discuție vânzarea Palatului Feroviarilor. Cu siguranță, Guvernul va gândi un proiect de dezvoltare a Palatului Feroviarilor într-un palat de cultură. Problemele de la CFM nu pot fi rezolvate cu vânzarea Palatului Feroviarilor, problemele de la Calea Ferată vor fi rezolvate prin restructurarea acestei companii. (...) Compania va trece printr-o transformare în următoarele luni”, a declarat Dorin Recean după ședința din 5 martie a Guvernului.  

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Calea Ferata din Moldova se confruntă cu probleme financiare de câțiva ani. În 2020 şi 2021, compania a fost la un prag de faliment, iar angajații nu și-au primit salariile chiar și jumătate de an.

Situația la CFM a început să se agraveze după luna august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor întreprinderii și, implicit, la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților.

Ultimul protest al feroviarilor a avut loc pe 28 februarie, în diferite localități din țară. Potrivit ultimelor date comunicate de președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan, datoriile salariale acumulate se ridică la 191 de milioane de lei.

Zilele trecute, ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, declara că propunerea ca Palatul Feroviarilor să fie vândut, pentru a se acoperi restanțele salariale de la CFM, aparține exclusiv Consiliului de Administrate al Căilor Ferate. Potrivit lui Bolea, Palatul Feroviarilor ar genera anual pierderi de aproximativ 5 milioane de lei.

„Cel sătul pe cel flămând nu-l crede”. Feroviarii au ieșit din nou la protest - FOTO/VIDEO
Angajații Căii Ferate din Moldova (CFM) au ieșit din nou astăzi la protest, solicitând achitarea restanțelor salariale. Pe rețelele sociale au fost publicate imagini de la Bălți și Ungheni, organizarea unor acțiuni similare fiind anunțată anterior la Chișinău, Basarabeasca, Giurgiulești și Ocnița.…