45 de antreprenori vor primi granturi pentru dezvoltarea afacerilor. Printre beneficiari - o cramă de familie

45 de antreprenori vor primi granturi pentru dezvoltarea afacerilor. Printre beneficiari - o cramă de familie
Sursa foto: girlwithglass.com

Zeci de antreprenori din țară vor primi granturi de până la două milioane de lei pentru dezvoltarea afacerilor. Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA) a aprobat luni, 4 septembrie, 45 de noi proiecte investiționale. Granturile variază între 250 mii de lei și 2 milioane de lei și sunt acordate din bugetul de stat, UE și Banca Mondială.

24 dintre cei 45 de beneficiari activează în mediul rural, iar 21 își desfășoară activitatea în mediul urban. Dintre numărul total de afaceri, șapte sunt gestionate de tineri și 20 de femei.

„Investițiile care urmează a fi făcute vor fi direcționate pentru achiziționarea echipamentelor și utilajelor performante, instalațiilor de valorificare a surselor de energie alternativă, bazin de acumulare, stație de epurarea apelor, servicii de cercetare de piață, servicii elaborare design standuri și materiale promoționale pentru participare la expoziții internaționale, softuri pentru digitalizarea procesului de producere,  servicii de promovare a afacerii, servicii de certificare, consultanță în pregătirea echipei pentru export și vânzări, etc”, precizează organizația într-un comunicat.

Printre antreprenorii care vor beneficia de granturi se numără Grigore Diaconu, care administrează o afacere vitivinicolă în raionul Leova. El va accesa un suport financiar nerambursabil de circa 600 mii lei.

„Deținem o afacere de familie, care activează pe piață de peste 20 de ani. Fabricăm 26 de sortimente de vinuri, care sunt recunoscute în multe țări de pe continentul european. Din grantul pe care îl vom accesa ne propunem să achiziționăm echipament necesar pentru lansarea unui nou produs din categoria spumantelor și elaborarea designului”.

Potrivit ODA, agenții economici vor accesa finanțarea nerambursabilă prin intermediul Programelor de stat – Programul de Atragere a Remitențelor în Economie PARE 1+2, Transformare digitală, Ecologizarea IMM, Programul de creștere a competitivității la export și internaționalizarea ÎMM și Retehnologizare și Eficiență Energetică.

Suma totală a granturilor constituie circa 22 milioane de lei.