Primele rezultate privind toxiinfecția alimentară de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel”
Agenția Națională de Sănătate Publică (ANSP) a informat, luni, că în produsele alimentare prelevate de la cantina liceului „Aristotel” din Chișinău nu au fost identificate microorganisme patogene care ar putea provoca toxiinfecții alimentare. Copiii s-ar fi intoxicat din altă parte, sugerează specialiștii ANSP.
Se întâmplă după ce 65 de elevi și un angajat de la liceul ”Aristotel” au prezentat semne clinice de boală, majoritatea fiind spitalizați sau sub tratament ambulator.
Astfel, inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) au inițiat un control inopinat la operatorul din domeniul alimentar, responsabil de alimentația copiilor în incinta cantinei liceului.
„(…) În limitele competențelor funcționale, inspectorii au prelevat probele diurne și probe de apă potabilă existente la unitate, în vederea determinării indicilor microbiologici, potențiali declanșatori ai toxiinfecției alimentare. Astfel, conform rezultatelor investigațiilor de laborator, obținute la data de 23.09.2024, în produsele alimentare nu au fost identificate microorganisme patogene care ar putea provoca toxiinfecții alimentare'' se arată într-un comunicat de presă al ANSP.
După lucrările de dezinfecție și igienă recomandate, cantina liceului își va putea relua activitatea, mai precizează ANSP.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
În context, reprezentanții ANSA solicită agenților economici din domeniu:
- să achiziționeze materia primă doar de la furnizorii de încredere, care dețin certificate de calitate sau certificatul sanitar-veterinar;
- să respecte condițiile de igienă în blocurile alimentare;
- să respecte regimul termic de păstrare a materiei prime, în funcție de gradul de perisabilitate a acestora;
- să respecte vecinătatea depozitării produselor, pentru a exclude contaminarea încrucișată;
- să respecte regimul termic de preparare a bucatelor;
- să evite utilizarea materiei prime cu termen de valabilitate expirat;
- să angajeze doar persoanele care au fost supuse unui examen medical și posedă cunoștințe suficiente în domeniul sănătății publice, al igienei produselor alimentare.
- să nu admită în blocul alimentar accesul persoanelor afectate de maladii infecțioase sau cele suspectate că ar suferi de astfel de maladii.