„Se investighează mai multe ipoteze”. Primele concluzii după ședința de la Parlament în legătură cu moartea lui Horjan

„Se investighează mai multe ipoteze”. Primele concluzii după ședința de la Parlament în legătură cu moartea lui Horjan
Sursa foto: om1.ru

Andrei Duminică (Serbul), bărbatul pe care așa zisele autorități de la Tiraspol îl învinuiesc de omorul lui Oleg Horjan, nu se afla în țară în ziua când s-a produs tragedia. Totodată, acesta nu are statul de bănuit. Subiectul privind decesul activistului civic din stânga Nistrului, Oleg Horjan, a fost discutat în cadrul unei ședințe la Parlament, marți, 25 iulie, la care a participat inclusiv vicepremierul pentru Reintegrare - Oleg Serebrian, precum și reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției (IGP), ai Procuraturii Generale (PG) și ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

În urma discuțiilor, președintele Comisiei parlamentare speciale, Mihail Popșoi, a declarat că autoritățile responsabile au prezentat informațiile pe care le dețin. „Noi ne dorim ca instituțiile responsabile să investigheze cazul lui Oleg Horjan și să îi tragă la răspundere pe acei care se fac vinovați. Avem încredere că autoritățile Republicii Moldova vor depune tot efortul pentru ca această crimă să fie elucidată. În acest moment se investighează mai multe ipoteze. Eu îndemn pe toată lumea să trateze acest caz obiectiv și să nu se opereze cu informații neverificate”, a spus vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi.

Dumnealui (n.r: Andrei Duminică) nu era în R. Moldova – nici în dreapta, nici în stânga Nistrului, în acea perioadă. Insistența cu care se promovează anumite versiuni trebuie să ne dea de bănuit într-o anumită măsură, să investigăm în egală măsură mai multe versiuni”, a subliniat Popșoi.

Reprezentantul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Emil Gaitur a precizat pentru NewsMaker că Andrei Duminica, anunțat în căutare de autoritățile de la Tiraspol pentru omorul politicianului Oleg Horjan, nu are statut de bănuit.

Toate instituțiile de forță din Republica Moldova s-au autosesizat. La rândul nostru, suntem într-o comunicare permanentă și cu Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa. Misiunea locală, Comisia Unificată de Control de asemenea au făcut un demers în sensul posibilității efectuării unor investigații pe linia Comisiei, care implică toate organele de forță din Republica Moldova, întrucât tragedia s-a produs pe teritoriul zonei de securitate. Este însă foarte important ca și cei de la Tiraspol să fie cooperanți și să dorească să găsim acest adevăr”, a adăugat vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian.

Obiectivul Comisiei parlamentare speciale de monitorizare și control parlamentar asupra realizării politicii de reintegrare a Republicii Moldova este de a monitoriza și evalua situația privind politicile de reintegrare și de a elabora propuneri și recomandări, care ar permite redobândirea încrederii și apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Pe 17 iulie 2023, Oleg Horjan, liderul comuniștilor din regiunea transnistreană, a fost găsit împușcat în propria locuință dintr-o localitate din suburbia orașului Tiraspol. Horjan a fost petrecut pe ultimul drum pe 21 iulie.

Oleg Horjan a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru organizarea unui miting pașnic în centrul Tiraspolului, pe 6 iunie 2018, față de actuala putere. În luna noiembrie 2018, așa-numita judecătorie din regiune supremă l-a condamnat, acuzându-l de „acțiuni violente în raport cu un reprezentant al puterii”. Potrivit pretinsei anchetei, Horjan a smuls epoleții unui milițian și l-a lovit pe acesta în timpul protestului. Acesta a fost eliberat pe 6 decembrie 2022 după ispășirea termenului de detenție.