Primele blocuri de locuit din capitală și Bălți accesează fonduri pentru eficientizarea energetică

Primele blocuri de locuit din Chișinău și Bălți accesează fonduri pentru eficientizarea energetică. Printre cele din capitală se numără unul care nu a mai fost reparat capital de peste 40 de ani. Potrivit administratorului, cea mai mare problemă pentru locatari o reprezintă ascensoarele vechi de 50 de ani, care se opresc frecvent și necesită intervenții majore. Acestea vor fi înlocuite cu unele noi, iar sistemul de comandă și ușile vor fi schimbate, transmite Teleradio-Moldova.
„O să fie montate ascensoare noi, cu ecran LED. În general o să fie totul nou. Podelele vor fi din granit, inox”, a explicat administratorul blocului, Sergiu Oprea.
Celelalte lucrări includ reabilitarea fațadei prin termoizolare, renovarea acoperișului, instalarea de panouri fotovoltaice și montarea unui sistem geotermal pentru prepararea apei calde.



„Practic tot echipamentul ce ține de prepararea apei calde va fi montat pe acoperiș. Aici va fi o încăpere unde va fi monitorizat procesul. Toate pompele, răcirea sistemelor de colectare solare, tot o să fie aici”, a precizat Sergiu Oprea.
Potrivit postului public, valoarea totală a proiectului este de 24 de milioane de lei, dintre care șapte milioane reprezintă contribuția locatarilor.
„Acum colectăm codurile personale la proprietari ca să aflăm fiecare proprietar cu cât va fi compensat din suma dată, pentru că suma va fi repartizată la toți locatarii. Noi preconizăm ca cheltuielile în perioada rece să scadă cu cel puțin 30-40 procente”, a mai spus administratorul blocului.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Asociațiile de locatari au fost identificate în baza unui apel deschis. În urma evaluării dosarelor, au fost selectate 25 de asociații care au primit asistență tehnică gratuită pentru elaborarea auditurilor energetice.
„Urmează alte asociații să beneficieze de documentația de proiect, pe măsură ce finalizăm aceste lucrări de elaborare a documentației”, a declarat directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED), Ion Muntean.
Lucrările vor fi efectuate prin Programul „Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial”, care oferă granturi de până la 70% din valoarea investiției. Contribuția proprie este de cel mult 30%, iar gospodăriile vulnerabile pot beneficia de acoperire până la 90% din sumă. Bugetul total al programului este de 1,4 miliarde de lei.
