Primarul din Timișoara, despre premiul de 30.000 de euro pentru Maia Sandu: „Încă nu am virat acești bani”
Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a reacționat la critica în adresa Maiei Sandu, în contextul premiului „Timișoara pentru Valori Europene”, care este însoțit de o recompensă de 30.000 de euro. Dominic Fritz susține că cei 30 de mii de euro încă nu au fost virați către președinta R. Moldova și că discuția și atacul pe acest subiect demonstrează „cât de bine a fost aleasă Maia Sandu ca prima laureată a acestui premiu”.
„Încă nu am virat acești bani, dar deja sunt discuții și Maia Sandu și pentru asta este atacată. Toată discuția asta și mai ales atacul Rusiei dovedește cât de bine a fost aleasă Maia Sandu ca prima laureată a acestui premiu”, a declarat primarul din Timișoara, Dominic Fritz, într-un video publicat pe pagina sa de Facebook.
Premiul primit de Maia Sandu la Timișoara
Pe 13 ianuarie 2024, Maia Sandu a primit premiul „Timișoara pentru Valori Europene”, care este însoțit de o recompensă de 30.000 de euro. După ce în spațiul public au apărut mai multe discuții referitoare la banii pe care urmează să-i primească președinta R. Moldova, Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, a declarat că legislația R. Moldova nu permite ca șefa statului să accepte un astfel de premiu.
Ca urmare, Administrația prezidențială s-a adresat Centrului Național Anticorupție (CNA) și a solicitat clarificări cu privire la premiul de 30.000 euro, pe care președinta Maia Sandu l-a primit din partea municipiului Timișoara, transmite Newsmaker.
Premiul Timișoara pentru Valori Europene este la prima ediție și „onorează personalități recunoscute pe plan internațional care promovează sau apără valorile europene”. Maia Sandu este prima laureată a acestui premiu.
Comentariul Rusiei
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat, pe 17 ianuarie, premiul primit de Maia Sandu în România. Zaharova a criticat autoritățile de la Chișinău și pe președinta Maia Sandu pentru că în instituțiile statului moldovenesc sunt numiți oameni de la București, reproșând inclusiv inițiativa de redenumire a unei străzi cu numele Reginei Maria a României.
„Se pare că, pentru promovarea tuturor acestor ”valori europene”, M.G. Sandu a primit la Timișoara un premiu de 30.000 de euro. În Moldova, o astfel de politică a autorităților se numește „colonizare hibridă” sub masca integrării europene”, a declarat Zaharova.