Primăriile din țară, îndemnate să aplice la Programul „Satul European”. Care sunt proiectele cu prioritate

Primăriile din țară, îndemnate să aplice la Programul „Satul European”. Care sunt proiectele cu prioritate
Sursa foto: Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală

Autoritățile au anunțat miercuri, 20 decembrie, despre lansarea Programul Național „Satul European”, ediția 2024. Primarii din țară au fost invitați să depună, până la 29 martie 2024, ora 17.00, documentele necesare pentru proiectele pe care vor să le realizeze în localitățile pe care le conduc.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, în 2024, Guvernul va pune accent în special pe construcția apeductelor, iluminatul stradal, reabilitarea instituțiilor publice în localitățile din R. Moldova.

„Prioritate absolută vor avea proiectele de reabilitare a sistemelor de apă. (...) Toate primăriile, mai mici sau mai mari, vor putea aplica la această măsură cu proiecte de până la zece milioane de lei, fără contribuția localităților. Încurajez toți primarii comunelor care nu au sistem de alimentare cu apă să aplice anume la această măsură. De asemenea, primăriile vor putea aplica pentru proiecte de reabilitare și instalare a iluminatului public, construcția sau reabilitarea clădirilor publice, inclusiv prin măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice. Instalarea sistemelor de producere a energiei, folosind resurse regenerabile. Construcția, reconstrucția edificiilor sportive, edificiilor destinate prestării serviciilor sociale, inclusiv a infrastructurii medicale, restaurarea, reabilitarea, conservarea monumentelor istorice ”, a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Pentru măsurile descrise, primăriile de până la 1.500 de locuitori vor putea beneficia de resurse de până la un milion de lei, fără contribuție, a precizat ministrul Spînu. Primăriile mai mari de 1.500 de locuitori vor putea beneficia de resurse de până la trei milioane de lei, fără contribuție, sau până la zece milioane de lei, cu o contribuție minimă de 15% din partea localității.  

De asemenea, Andrei Spînu declară că autoritățile vor acoperi 100% din contribuția primăriilor pentru proiectele atrase din sursele externe, precum organizațiile internaționale, ambasade sau agenții.

Proiectele pot fi depuse de la 20 decembrie 2023 până pe 29 martie 2024, ora 17.00, la Oficiul Național de Dezvoltare Regională și Locală și la Agențiile de Dezvoltare Regională.

Pentru prima etapă a proiectului din buget sunt alocați șase sute de milioane de lei.