„Prima Casă PLUS”: Guvernul majorează plafonul maxim de creditare și extinde termenul de achitare
Premierul Dorin Recean a prezentat astăzi mai multe detalii despre cele cinci modificări pe care Guvernul le-a făcut la programul guvernamental „Prima Casă”, lansând versiunea „Prima Casă PLUS”. Astfel, de acum încolo, la program vor putea participa profesiile libere, cum ar fi avocații, executorii judecătorești, mediatorii, taximetriștii, artiștii - adică oricine poate să demonstreze un venit.
Alte două modificări vizează majorarea plafonului maxim de creditare de la 1.000.000 de lei la 2.500.000 de lei și extinderea termenului de achitare a creditului de la 25 la 30 de ani. Rata dobânzilor pentru creditele în „Prima Casă PLUS” va constitui aproximativ 7,63%.
„La fel, am majorat cota de garantare a creditului de către stat pentru locuințele care sunt cumpărate în afara Chișinăului de la 50 la 70%. Asta ca să putem să încurajăm acest program și să scoatem din presiunea prețurilor pe imobile în Chișinău. În Chișinău - locuințele care au fost date în exploatare cu până la zece ani până la depunerea cererii, cota de garantare, la fel, va crește de la 50% până la 65%”, a precizat prim-ministrul în cadrul unei conferințe de presă.
Concomitent, „Prima Casă PLUS” le va permite actualilor beneficiari ai programului „Prima Casă” să se re-crediteze sau să își schimbe creditorul, adică să treacă de la o bancă la alta, inclusiv schimbându-și condițiile de creditare. De asemenea, persoanele care posedă o locuință de până la 50 de metri pătrați pot să aplica la programul „Prima Casă PLUS” pentru a-și procura o locuință mai mare.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Potrivit lui Dorin Recean, cetățenii vor putea aplica la programul „Prima Casă PLUS” începând cu luna iulie 2024. Șeful Cabinetului de miniștri a precizat că procedurile vor fi digitalizate și vor fi eliminate mai multe certificate, în mod special cele care sunt oferite sau solicitate de la Agenția Servicii Publice (ASP).
Valoarea investițiilor Guvernului în acest program constituie aproximativ 160 milioane de lei anual, iar Executivul își propune să dubleze această sumă în perioada următoare.
Amintim că, pe 15 mai, de Ziua Internațională a Familiei, președinta Maia Sandu a anunțat extinderea programului guvernamental „Prima Casă”, prin lansarea versiunii „Prima Casă PLUS”. În debutul ședinței Executivului din aceeași zi, premierul Dorin Recean a anunțat că programul va fi definitivat până „săptămâna viitoare”.
Programul „Prima Casă” a fost lansat în anul 2018, pe timpul guvernării Partidului Democrat din Moldova (PDM). Potrivit TV8, în primul an, proiectul a avut 1.119 beneficiari, iar în 2019 s-au vândut peste 2.700 de apartamente și case.
Peste un an, pandemia a dat lucrurile peste cap, iar cererea a scăzut la 1.397 de locuințe (AF 2). În 2021, situația s-a redresat, însă 2022 a fost anul care a declanșat căderea, fiind oferite doar 555 de împrumuturi, iar în 2023 - 60 de credite.
În total, din 2018, peste 8.100 de persoane și-a cumpărat locuințe prin intermediul programului „Prima Casă”.