Premieră în R. Moldova! A fost lansat un concurs de proiecte pentru studenții din universitățile publice

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a lansat un concurs de proiecte pentru studenții din instituțiile publice de învățământ superior. Inițiativa are un buget toal de două milioane de lei și se adresează universităților subordonate MEC, care, în colaborare cu structurile de autoguvernare studențească, vor propune proiecte ce vizează consolidarea comunității studențești și creșterea gradului de participare activă a tinerilor.
„Este un pas concret spre o educație modernă și centrată pe nevoile tinerilor! Pentru prima dată, Ministerul Educației și Cercetării alocă direct fonduri structurilor de autoguvernare studențească. Acest program oferă universităților resurse pentru a transforma ideile studenților în realitate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, în cadrul unei conferințe de presă din 7 martie.
Proiectele care vor beneficia de finanțare vor fi selectate în bază de concurs. Finanțarea va fi distribuită proporțional, în funcție de numărul de studenți din fiecare universitate.
Astfel, finanțare totală de până la 350.000 de lei va fi oferită pentru Universitatea de Stat din Moldova (USM), Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (UPSC), Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) și Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB).
De un buget maxim de 150.000 de lei va putea beneficia Universitatea de Stat din Comrat, iar de finanțare de până la 100.000 de lei – proiectele înaintate de Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Potrivit Ministerului Educației, proiectele trebuie implementate până la finele anului 2025, iar activitățile eligibile includ:
- promovarea integrității academice, a Campaniei „Învață în Moldova" și a Zilei Europei;
- asigurarea incluziunii și bunăstării studenților, combaterea bullying-ului și hărțuirii;
- consolidarea dialogului dintre studenți și administrația universitară;
- promovarea implicării studenților în organizații sau cluburi;
- organizarea competițiilor universitare de dezbateri;
- desfășurarea cercetărilor privind necesitățile studenților;
- activități de mentorat pentru studenții din anul I.
Termenul limită de depunere a propunerilor de proiect este data de 28 martie.
Pentru a facilita aplicarea la concurs, Agenția Națională pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret va organiza sesiuni de informare și instruire privind scrierea și implementarea proiectelor.
Dosarul de participare la concurs va include: formularul de aplicare la concurs; bugetul detaliat al proiectului; scrisoare de intenție din partea structurii de autoguvernare studențească, semnată de cel puțin zece membri; confirmare de cofinanțare din partea instituției de învățământ superior în proporție de minim 10% din bugetul proiectului.