Premier Energy: „Reduceți consumul de energie electrică în orele de vârf”
„Este important să reducem consumul de energie electrică în orele de vârf pentru prevenirea întreruperilor de furnizare a energiei electrice”, avertizează, luni, reprezentanții Premier Energy. Într-un comunicat, compania îi îndeamnă pe moldovenii să raționalizeze consumul, în special dimineața și seara.
„În contextul instituirii stării de urgență începând cu data de 16 decembrie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova din cauza riscurilor majore la adresa securității energetice a Republicii Moldova și pentru prevenirea întreruperilor de furnizare a energiei electrice, este important să reducem consumul de energie electrică în orele de vârf”, precizează Premier Energy, într-un comunicat, publicat luni, 16 decembrie 2024.
De asemenea, Premier Energy a venit cu o serie de recomandări penntru moldoveni pentru reducerea consumului de electricitate. Acestea, potrivit instituției, vor ajuta consumatorii finali să reducă factura pentru energia electrică în situația creșterii prețului de furnizare pentru energia electrică.
Menționăm că începând de luni, 16 decembrie 2024, în R. Moldova a intrat în vigoare starea de urgență în sectorul energetic. Potrivit autorităților, măsura este aplicată pentru o perioadă de 60 de zile și este motivată de riscul de „insuficiență a resurselor energetice”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
𝑪𝒆 𝒑𝒐𝒕̦𝒊 𝒇𝒂𝒄𝒆 𝒄𝒉𝒊𝒂𝒓 𝒕𝒖?
- Evită utilizarea energiei electrice pentru încălzirea încăperilor și locuinței.
- Exclude conectarea aparatelor electrocasnice cu consum înalt de energie electrică în orele dimineții și seara. Este recomandată, la necesitate, utilizarea acestora între orele 23:00-07:00.
- Deconectează lumina în spațiile unde nu se află nimeni. La fel, electrocasnicele ce nu sunt vitale în anumite perioade.
- Dacă locuiești la bloc, folosește scara în locul ascensorului.
- Insistă ca gestionarul blocului locativ să înlocuiască becurile cu incandescență, ce iluminează palierele scării, cu LED-uri sau cu sistem dotat cu senzori de mișcare.
- Fă același lucru în propria locuință. În plus, amintește-ți că există niște dispozitive interesante, ce te pot ajuta și să-ţi aducă mai multe beneficii la economisire: variatoarele electrice, care reglează intensitatea luminoasă, respectiv nivelul de iluminare a unei lămpi electrice prin reglarea tensiunii de alimentare a lămpii.
𝑪𝒆 𝒑𝒐𝒕 𝒇𝒂𝒄𝒆 𝑨𝒖𝒕𝒐𝒓𝒊𝒕𝒂̆𝒕̦𝒊𝒍𝒆 𝑷𝒖𝒃𝒍𝒊𝒄𝒆 𝑳𝒐𝒄𝒂𝒍𝒆?! - Pot reduce la minim încălzirea încăperilor administrative prin utilizarea energiei electrice.
- Pot folosi rațional iluminarea încăperilor administrative în orele de program, care presupun folosirea iluminării artificiale.
- Pot deconecta complet calculatoarele sau alte instalații, la încheierea programului.
- Pot limita la un nivel minim iluminarea străzilor și a parcurilor.
- Pot opta pentru deconectarea totală a iluminării decorative a clădirilor, monumentelor, dar și a panourilor publicitare.
𝑪𝒆 𝒑𝒐𝒕 𝒇𝒂𝒄𝒆 𝒊̂𝒏𝒕𝒓𝒆𝒑𝒓𝒊𝒏𝒅𝒆𝒓𝒊𝒍𝒆 𝒅𝒊𝒏 𝒔𝒆𝒄𝒕𝒐𝒓𝒖𝒍 𝒊𝒏𝒅𝒖𝒔𝒕𝒓𝒊𝒂𝒍, 𝒄𝒐𝒏𝒔𝒖𝒎𝒂𝒕𝒐𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒆 𝒆𝒏𝒆𝒓𝒈𝒊𝒆 𝒆𝒍𝒆𝒄𝒕𝒓𝒊𝒄𝒂̆? - Să evite sau să reducă la minim utilizarea energiei electrice pentru încălzirea încăperilor de producere.
- Să revadă procesele de producere prin reducerea consumului de energie electrică sau inclusiv de modificare a orarului de activitate, transferându-l pentru perioada cuprinsă între orele 23:00-07:00.
- Să raționalizeze iluminarea artificială, optând pentru LED-uri şi/sau sisteme cu senzori de mișcare, după caz.
- Să deconecteze orice instalații, ce nu sunt vitale pentru procese, la încheierea programului.