Premier Energy a solicitat conectarea satelor Varnița și Copanca la rețeaua energetică din dreapta Nistrului
Furnizorul Premier Energy Distribution, care asigură cu energie consumatorii din centrul și sudul R. Moldova, a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) solicitarea privind conectarea satelor Varnița (Anenii Noi) și Copanca (Căușeni) la rețeaua energetică din dreapta Nistrului. Deși se află sub controlul autorităților de la Chișinău, cele două localități din Zona de Securitate depind în prezent de rețelele de pe malul stâng, fiind astfel afectate de criza din regiune.
„Se propune dezvoltarea liniei electrice aeriene 10kV F16 PDC 169 spre satul Varnița, care va include construirea unei porțiuni de 4,8 km de linie subterană de 10 kV și 3,1 km de linie aeriană de 10 kV, precum și instalarea unui transformator de legătură 10/6kV. De asemenea, se va realiza dezvoltarea liniei electrice aeriene 10kV F01 PDC-112SV spre satul Copanca prin construirea unei porțiuni de 1 km de linie aeriană de 10 kV”, au anunțat reprezentanții companiei.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Amintim că, pe 6 ianuarie curent, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o serie de măsuri de sprijin pentru locuitorii din 12 sate din Zona de Securitate, care se află sub controlul autorităților constituționale, dar sunt racordate la infrastructura energetică a întreprinderilor de pe malul stâng al Nistrului.
Printre măsurile vizate se regăsea conectarea localităților Varnița și Copanca la rețeaua Premier Energy. Atunci, Chișinăul dădea asigurări că lucrările vor dura minim zece zile pentru Copanca și minim 25 de zile pentru Varnița, cele două sate urmând să fie racordate și la rețelele de gaze naturale gestionate de malul drept - un proces complex, care va dura mai mult timp.
Ulterior, pe 10 ianuarie, operatorii grupului Moldovagaz au depus la ANRE, pentru aprobare, modificările la Planul de dezvoltare a rețelelor, care presupune racordarea localităților Fârlădeni, Hagimus, Copanca, Hîrbovăț, Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Varnița, Cocieri, Vasilievca, Corjova și Roghi la rețeaua de distribuție gestionată de întreprinderile din grup.
Proiectul prevede construcția a circa 63,9 km de rețele de distribuție de gaze de presiune înaltă. La prima etapă sunt prevăzute lucrările de proiectare, inclusiv cele de geodezie și hidrologie, ulterior fiind alcătuit bugetul final.