Prelucrare manuală și tratament chimic. Primăria capitalei întreprinde măsuri de distrugere a ambroziei
Primăria Chișinău anunță că serviciile municipale specializate desfășoară măsuri de combatere a ambroziei pe teritoriul capitalei, prin acțiuni de identificare a terenurilor de răspândire, prelucrarea mecanică, manuală și prin tratament chimic. Măsurile de combatere a ambroziei au loc după ce ploile abundente din ultimele săptămâni au favorizat creșterea accelerată a ierbii, dar și a plantelor invazive și insectelor periculoase pentru viața și sănătatea omului.
Combaterea mecanică se realizează prin cositul gazonului în spațiile verzi gestionate de Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi”, iar pe timp de noapte suprafețele verzi sunt tratate cu substanțe chimice care acționează asupra dăunătorilor, anunță autoritățile munciipale. În parcuri și grădini publice, combaterea ambroziei este făcută manual, prin smulgere.
Muncitorii au intervenit în Parcul „Râșcani”, bulevardul Mircea cel Bătrân, intersecția străzilor Sfatul Țării cu str. A. Mateevici, în Parcul „La Izvor” , str. M. Viteazul, str. Vadul lui Vodă, str. M. Manole, str. Doina, str. Ceucari, str. V. Korolenko, scuarul din str. Colina Pușkin și șos. Muncești.
Primăria capitalei menționează că Î.M. „Asociația de Gospodărire a Spațiilor Verzi” intervine pentru combaterea ambroziei pe terenurile aflate în gestiune, iar intervențiile pe terenurile aflate în proprietate sau gestiune privată sunt efectuate în baza unui contract de prestări servicii.
Anterior, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a îndemnat cetățenii să implementeze în timp util măsurile de distrugere a ambroziei, pentru a preveni înflorirea și coacerea în masă a acesteia. Atenționarea a venit în contextul în care ambrozia este considerată una dintre cele mai dăunătoare buruieni și cei mai periculoși alergeni din lumea plantelor.
Pentru neaplicarea măsurilor de combatere a buruienilor, Codul Contravențional al R. Moldova prevede sancțiuni contravenționale, conform art. 189, atât pentru persoane juridice, cât și pentru persoane fizice (de la 150 până la 6.000 de lei).
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Ambrosia artemisiifolia este o buruiană anuală invazivă, caracterizată prin vigoare robustă, adaptabilitate superioară, randamente mari de semințe și dispersie rapidă. În ultimii 200 de ani, ambrozia s-a răspândit în 80 de țări.
În perioada de înflorire, ambrozia este cunoscută ca cel mai puternic dușman al sănătății umane, provocând focare de astm bronșic și febra fânului ambroziei. Cele mai mici boabe de polen, care se încadrează pe mucoasa bronșică, provoacă alergii severe sub formă de bronșită, secreții nazale, febră și alte afecțiuni.
După doar 2-3 săptămâni de „comunicare” cu ambrozia, există o probabilitate mare de a dezvolta astm sever. Semnele sunt aceleași ca la orice altă alergie: ochi lăcrimați, nas care curge, strănut, erupții cutanate etc. O astfel de alergie dobândită este foarte greu de tratat.