Poziția Consiliului Concurenței privind evoluția prețurilor la carnea de porc

Consiliul Concurenței anunță că analizează situația de pe piața cărnii de porc pentru a identifica eventuale semnale privind existența unor practici anticoncurențiale. Măsura este întreprinsă în contextul informațiilor apărute în spațiul public privind creșterea bruscă a prețurilor.
La sfârșitul săptămânii trecute, în presă au apărut informații că prețurile la carnea de porc au crescut brusc în piețele din țară, iar Asociația Producătorilor de Carne a menționat că nu a majorat prețurile, iar unii comercianți profită de situația privind focarele de pestă porcină. Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, a scris într-o postare pe rețelele sociale că reprezentanții Consiliului Concurenței ar trebui să se autosesizeze și să verifice urgent situația pe piața internă.
În acest context, Consiliul Concurenței menționează că „nu are competența de a stabili, plafona sau modifica prețurile și nici nu poate sancționa o companie doar pentru că a crescut prețurile produselor sale”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Reprezentanții instituției susțin că, deși creșterea prețurilor nu este ilegală, dinamica pieței este urmărită atent și se intervine dacă există suspiciuni de practici anticoncurențiale precum:
- Acorduri între concurenți – de exemplu, dacă producătorii sau comercianții se înțeleg să mențină un anumit nivel al prețurilor, în detrimentul consumatorilor.
- Abuz de poziție dominantă – dacă o companie cu o poziție dominantă pe piață abuzează de puterea ei economică prin limitarea producției/comercializării sau prin crearea unor bariere artificiale care limitează accesul altor jucători pentru a menține artificial prețuri ridicate.
„În prezent, analizăm situația de pe piața cărnii de porc pentru a identifica eventuale semnale privind existența unor practici anticoncurențiale. Îndemnăm producătorii, comercianții și consumatorii să ne sesizeze orice comportament suspect, pentru a putea interveni acolo unde legea ne permite”, se arată în reacția Consiliului Concurenței.
Săptămâna trecută, comercianții de la Piața Centrală au declarat pentru TVR Moldova că prețul la carne a crescut din cauza focarelor recente de pestă porcină, care au afectat producția, dar și din cauza cererii mai mare înainte de sărbători.
Amintim că, pe 16 martie, în satul Roșcani, Anenii Noi, la una dintre cele mai mari ferme de porci din țară, a fost depistat un focar de pestă porcină africană. Peste câteva zile, un alt focar de pestă porcină a fost depistat la o fermă din satul Cimișeni, raionul Criuleni. Porcii sunt sacrificați, iar statul urmează să compenseze pierderile agenților economici.
Cele două ferme afectate adăpostesc între 20 și 25% din numărul total de animale. Impactul estimat asupra producției totale este de 20%, dar oficialii au dat asigurări că nu există un risc de criză alimentară.
