Postul ITV, afiliat lui Ilan Șor, va ataca în judecată CSE. Avocat: „Sute de angajați au rămas fără lucru”

Postul ITV, afiliat lui Ilan Șor, va ataca în judecată CSE. Avocat: „Sute de angajați au rămas fără lucru”
Colaj ziar.md

Postul de televiziune ITV, afiliat lui Ilan Șor, va ataca în instanță Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). Anunțul a fost făcut miercuri de avocata Alina Palii, care va reprezenta interesele ITV în judecată. Se întâmplă la două zile distanță după ce CSE a aprobat suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru posturile Orizont TV, ITV, Prime TV, Publika TV, Canal 2 și Canal 3.

„Suntem încrezuți că instanța va sesiza toate abaterile grave, admise de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale la adoptarea ordinului de suspendare a licenței postului ITV, pentru că membrii CSE și-au depășit cu mult atribuțiile. Chiar dacă în țară a fost declarată stare de urgență, acest lucru nu prevede în sub nicio formă stoparea activității serviciilor mass-media”, a declarat avocata ITV în cadrul buletinului de știri al aceluiași post.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit Alinei Palii, în urma deciziei CSE, sute de angajați au rămas fără lucru și fără posibilitatea de a accesa servicii sociale și medicale de calitate, fapt care ar putea fi atacat în instanță.

ULTIMA ORĂ! CSE a decis suspendarea licențelor a 6 posturi TV: Promovează interese străine

Amintim că, luni, 30 octombrie, CSE a aprobat suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Decizia a fost luată după ce directorul SIS a solicitat suspendarea activității posturilor TV, pe motiv că acestea „reprezintă un pericol la adresa securității informaționale”.

La scurt timp, SIS a dispus blocarea a 31 de site-uri pe teritoriul R. Moldova. Printre portalurile vizate se numără cele din holdingul „General Media Grup” (GMG), precum și site-uri din Federația Rusă, inclusiv ale agențiilor informaționale de stat de la Moscova.

Mai multe ONG-uri de media, inclusiv Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Asociația Presei Electronice (APEL) și Centrul „Acces-Info” și-au exprimat îngrijorarea în raport cu suspendarea licențelor posturilor de televiziune vizate și au solicitat autorităților să prezinte argumentele și probele care au stat la baza deciziei CSE.

Ulterior, pe seama suspendării licențelor de emisie și a blocării site-urilor s-a expus și Avocatul Poporului, Ceslav Panico, care a cerut CSE să-și argumenteze decizia. În acest context, ombudsmanul a reiterat importanța informăriii cetățenilor despre necesitatea și proporționalitatea restricțiilor impuse autoritățile de la Chișinău.

Acesta nu este primul caz când CSE dispune suspendarea licenței de emisie a posturilor de televiziune. La 16 decembrie 2022, Comisia a aprobat suspendarea licențelor de emisie ale altor șase posturi - Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6 și Orhei TV, pentru „lipsa unei informări corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.