Portretul femeii din R. Moldova. Date statistice

Portretul femeii din R. Moldova. Date statistice
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Valentina Ursu / Europa Liberă

În fiecare an, pe data de 8 martie, zeci de țări din întreaga lume marchează Ziua Internațională a Femeii – zi în care totul este despre mame, bunici, soții, fiice sau iubite. În contextul acestei sărbători, Biroul Național de Statistică (BNS) a prezentat Profilul statistic al femeilor și bărbaților în R. Moldova pentru anul 2024.

Potrivit BNS, la începutul anului 2024, la fel ca și în anii precedenți, numărul femeilor din R. Moldova continua să predomine în rândul populației cu reședință obișnuită. Astfel, din numărul total al populației, 53,4% sunt femei și 46,6% - bărbați sau la 100 de femei reveneau 87 de bărbați.

Datele Anchetei Forței de Muncă arată că femeile în vârstă de 25-64 ani au un nivel de instruire mai înalt comparativ cu cel al bărbaților de aceeași vârstă. Cea mai mare diferență la această grupă de vârstă este înregistrată pentru nivelul superior de învățământ: în anul 2023, 26,2% din femei au atins nivelul respectiv comparativ cu 19,0% din bărbații.

Femeile au câștigat în anul 2023, în medie, cu 15,6 % mai puțin decât bărbații. Exprimată în valoare absolută, discrepanța salarială pe sexe a constituit, în medie, circa 2.071 de lei. Astfel, câștigul salarial mediu lunar brut al femeilor, în anul 2023, a constituit 11.237 lei, iar al bărbaților – 13.308 lei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit BNS, femeile într-o măsură mai mare ca bărbații sunt implicate în activitățile de îngrijire. Responsabilitățile familiale sunt cauza principală a inactivității economice pentru fiecare a doua femeie de 25-54 ani (55,7% din total femei inactive de 25-54 ani), în timp ce în rândul bărbaților din aceeași grupă de vârstă acest motiv este invocat doar de 2,5% bărbați.

Statistica mai arată că femeile din țara noastră trăiesc mai mult decât bărbații în medie cu 8,9 ani. Respectiv, speranța de viață a femeilor la naștere este de 76,4 ani, în timp ce în cazul bărbaților aceasta constituie doar 67,5 ani.

Totuși, să nu uităm că, pe lângă frumoasa tradiție de a oferi ființelor dragi flori, cadouri și dulciuri, ziua de 8 martie vine să comemoreze realizările sociale, politice și economice ale femeilor, precum și lupta împotriva discriminării și violenței împotriva acestora.

Istoricul sărbătorii

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a Femeii pe 8 martie în 1975 — Anul internațional al femeii. Cu toatea acestea, originea sărbătorii este mult mai veche.

Ziua femeilor a fost sărbătorită pentru prima dată pe 28 februarie 1909, la New York, pentru a comemora greva unui sindicat al femeilor, care a avut loc în anul 1908. În august 1910, cu ocazia Internaționalei Socialiste reunită la Copenhaga, activista socialistă germană Luise Zietz și colega ei Clara Zetkin au propus sărbătorirea zilei internaționale a femeii, care a fost sărbătorită deja peste un an, pe 19 martie 1911.

Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au început să celebreze ziua femeii în ultima duminică a lunii februarie, conform calendarului pe stil vechi. În 1917, ultima duminică din februarie a calendarului iulian a coincis cu ziua de 8 martie în calendarul gregorian. Tot atunci, femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă prin care au cerut încheierea Primului Război Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste.

Ce țări sărbătoresc Ziua Femeii pe 8 martie

În prezent, Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în mai multe țări ale lumii. În unele dintre acestea, 8 martie a fost declarată zi liberă.

Printre țările în care se sărbătorește data de 8 martie se numără: Albania, Algeria, Angola, Armenia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croația, Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau, Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan, Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, R. Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal, Palestina, Polonia, Portugalia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria, Uzbekistan, Vietnam și Zambia.

În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie, iar în țările baltice – pe 8 martie se pune accentul pe Ziua mamei, sărbătoare în cadrul căreia acestea primesc daruri și flori. Cel din urmă lucru este valabil și în cazul R. Moldova și României, unde copiii oferă în dar mamelor și bunicilor cadouri.