Populația mondială va atinge „vârful” maxim de creștere în anul 2080, apoi va scădea - raport ONU

Populația mondială va atinge „vârful” maxim de creștere în anul 2080, apoi va scădea - raport ONU
Sursa foto: Getty Images

Populația mondială va atinge „vârful” maxim de creștere în acest secol, în jurul anului 2080, pentru ca apoi să înceapă să scadă, până la punctul în care, în 2100, vor fi pierdute 700 de milioane de locuitori, fiind înregistrată o scădere de 6%. Datele se regăsesc într-un raport al ONU intitulat „World Population Prospects 2024” (Perspective privind populația mondială 2024 - n.r.), publicat joi, și elaborat de Departamentul de Afaceri Economice și Sociale al Națiunilor Unite (UN DESA), transmite Agerpres.

Totodată, potrivit raportului ONU, în societățile cu fertilitate scăzută și rate ridicate de îmbătrânire a populației, imigrația va fi „principalul motor al schimbării” și al dinamizării demografice, începând de acum și până în anul 2100.

În raportul său, ONU estimează că, de la cei 8,2 miliarde de locuitori câți are planeta în prezent, populația mondială va crește până la un maxim de 10,3 miliarde, iar acesta va reprezenta „vârful” înainte ca populația să înceapă să scadă.

Motivele acestei scăderi relativ apropiate a populației sunt mai multe, dar dintre toate iese în evidență rata scăzută a natalității din cele mai mari economii ale lumii, în special China - unde rata fertilității este mai mică de 1,4 copii pentru o femeie. În medie, la nivel mondial, femeile aflate la vârstă fertilă au astăzi cu un copil mai puțin decât în anii 1990.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM


Alte motive au de-a face cu scăderea ratei mortalității și cu o speranță de viață mai mare, care după epidemia de coronavirus a crescut din nou la 73,3 ani. Se estimează că până la sfârșitul anilor 2050 mai mult de jumătate din populație va trăi până după vârsta de 80 de ani.

Potrivit raportului ONU, „vârful” demografic a fost atins deja în 63 de țări, aproape toate în așa-numita „lume dezvoltată”, între care în China, Germania, Rusia și Japonia, astfel că în aceste state se așteaptă o reducere netă a populației de 14%. Într-un alt grup de țări în care Brazilia și Iranul ies în evidență, acest „vârf” va avea loc începând de acum și până în 2054. În alte 126 de țări, acest vârf nu se va atinge decât în a doua jumătate a secolului.

Către anul 2080, în lume vor fi mai mulți oameni cu vârsta de peste 65 de ani decât cei sub 18 ani și un număr mai mare de persoane în etate (peste 80 de ani) decât sugari cu vârste sub un an.

În 50 de țări din întreaga lume, imigrația va fi cea care va atenua efectele unei populații în scădere și tot mai îmbătrânite: sosirea migranților va crește natalitatea și va contribui la o ușoară scădere a vârstei medii a populației.

Mai exact, potrivit raportului ONU, migrația internațională va fi primul factor de creștere a populației în 52 de țări din lume până în 2054, iar această cifră va crește la 62 de țări până în 2100. În cazul țărilor cu niveluri de fertilitate „relativ scăzute”, precum Australia, Canada sau Statele Unite, imigrația va determina o continuare a „creșterii populației”.

În ceea ce privește factorul emigrație, Națiunile Unite consideră că, în general, acesta „nu are un impact mare” asupra dimensiunii populației țărilor care sunt furnizori de emigranți, cu excepția celor care au o „fertilitate ultrascăzută” (sub 1,4 copii la o femeie), unde „probabil va contribui considerabil la reducerea” numărului de locuitori până în 2054.

În aceste țări, potrivit raportului ONU, crearea mai multor oportunități de muncă decentă și încurajarea revenirii emigranților pot fi abordări de explorat și s-ar putea dovedi mai eficiente în stoparea declinului demografic pe termen scurt decât politicile care vizează creșterea nivelurilor de fertilitate.