Pompierii atenționează repetat cetățenii despre pericolul incendiilor de vegetație. Recomandări

Pompierii atenționează repetat cetățenii despre pericolul izbucnirii incendiilor de vegetație, în special pe timp de caniculă și în condiții de vânt. În acest sens, salvatorii fac apel către oameni să dea dovadă de maximă responsabilitate și să respecte normele antiincendiare, în vederea protejării mediului și vieților omenești.
Pentru prevenirea incendiilor de vegetație, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu următoarele recomandări:
- Nu dați foc vegetației uscate și nu aruncați mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse în spații deschise și în apropierea zonelor împădurite;
- Nu lăsați rugurile și mangalurile nesupravegheate. La plecare, acestea trebuie neapărat să fie stinse;
- Evitați aprinderea resturilor menajere pe suprafețe de teren cu vegetație uscată;
- Monitorizați permanent copiii și nu le permiteți jocul cu focul pentru evitarea incendiilor și altor situații de risc.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Potrivit Codului contravențional, arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice proveniență se sancționează cu amendă de la 3.000 la 4.500 de lei aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 12.000 la 15.000 de lei pentru persoanele juridice.
Conform datelor statistice, de la începutul anului 2025 pe teritoriul țării au fost înregistrate 2257 incendii de vegetație, precizează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Amintim că, până pe 3 iulie inclusiv, tot teritoriul R. Moldova se află sub cod galben de pericol de incendiu.