Polonia preia de la 1 ianuarie președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene
Polonia preia de la Ungaria președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene la 1 ianuarie. Timp de șase luni, este de așteptat ca Varșovia să aibă un joc mult mai orientat spre conlucrare decât Budapesta în efortul de a face să progreseze problemele europene, scrie AFP, citată de Agerpres.
Președinția poloneză începe în contextul incert al venirii la putere a lui Donald Trump, pe 20 ianuarie, în Statele Unite ale Americii, iar europenii se tem de o „dezangajare” a americanilor în Ucraina și de tensiuni comerciale cu SUA.
„Suntem într-o perioadă de provocări extreme, cu un război chiar lângă noi”, în Ucraina, subliniază ambasadoarea Agnieszka Bartol, reprezentantă permanentă a Poloniei la UE.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Guvernul polonez intenționează, de asemenea, să investească în lupta împotriva imigrației ilegale și așteaptă înainte de summitul european din martie propunerea Comisiei privind facilitarea expulzărilor.
Această problemă „se va afla pe ordinea de zi foarte repede”, insistă Agnieszka Bartol, care consideră că pactul privind azilul și migrația, adoptat în mai 2024, dar căruia Polonia i s-a opus, este insuficient.
Consiliul UE este condus prin rotație de câte un stat membru, pentru câte 6 luni. Deținerea președinției presupune prezidarea reuniunilor Consiliului și reprezentarea instituției în fața altor organisme ale UE, precum și în fața publicului european. Din 1 iulie 2024 și până pe 1 ianuarie 2025, președinția Consiliului Uniunii Europene a fost deținută de Ungaria, considerată drept cel mai apropiat aliat al Moscovei în UE.