Poliția a întocmit încă 224 de procese-verbale pentru corupere electorală

Poliția a întocmit încă 224 de procese-verbale pentru corupere electorală
Colaj ziar.md. Sursa foto: ipre.md; Getty Images

În weekend, oamenii legii a întocmit 224 de procese-verbale de constatare a coruperii electorale, ca urmare a circa 200 de cazuri raportate la Poliție. Inspectoratul General al Poliției (IGP) precizează că 143 de procese-verbale au fost transmise Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru examinare.

Potrivit IGP, persoanele care cooperează cu ancheta și oferă informații vor fi scutite de plata amenzilor, conform legii. Totodată, Poliția anunță că întreprinde acțiuni pentru documentarea persoanelor care au acceptat bani în schimbul voturilor, dar și celor care au influențat procesele de a corupe alegătorii.

„Încurajăm cetățenii să fie vigilenți și să raporteze orice tentativă de corupție electorală. Doar prin implicarea activă a tuturor putem asigura un scrutin electoral corect și transparent, fără influențe ilegale”, anunță IGP.

Potrivit legii, persoanele care acceptă sau pretind servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral riscă amenzi de la 25.000 la 37.500 de lei.

Zilele trecute, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat un videoclip informativ despre lupta oamenilor legii cu rețeaua creată de oligarhul Ilan Șor, în încercarea de a deturna alegerile din R. Moldova.

Oamenii legii estimează că, la finalizarea anchetelor, numărul persoanelor implicate în schemele criminale Șor va depăși considerabil 300 de mii de oameni, iar sumele alocate doar pentru corupere electorală, în ultimii doi ani, ar putea să se ridice la ordinul sutelor de milioane de dolari.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Amintim că, zilele trecute, o persoană care pretinde a fi ofițer de Poliție a expediat pe adresa unor instituții de presă un mesaj în care dezvăluie frustrările și dificultățile întâmpinate în investigarea presupusei cumpărări de voturi la scrutinul electoral din 20 octombrie. Scrisoarea anonimă era însoțit și de o listă cu numele, prenumele și adresele a circa 3.800 de presupuși membri ai rețelei oligarhului fugar Ilan Șor.

Prima instituție care a fost publicat lista a fost NordNews, care nota ieri că a confirmat mai multe adrese și nume din zona de nord a țării. Și Ziar.md a identificat mai multe persoane, despre care deținem informații sigure că au legătură cu rețeaua lui Ilan Șor. Ulterior, lista a fost răspândită masiv pe rețelele sociale, zeci de internauți publicând postări în care menționau că și-au identificat vecinii sau rudele.

Într-o reacție, IGP a declarat că „nu confirmă, dar nici nu infirmă” datele din listă și, totodată, respinge cu vehemență „aluziile aduse la disensiunile dintre instituțiile judecătorești, de drept și cele de forță în procesul de documentare a unei organizații criminale”.

Peste 132.000 de cetățeni, conectați la rețeaua lui Șor. Cum luptă oamenii legii pentru a proteja alegerile
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat astăzi un videoclip informativ în care este prezentat cum rețeaua creată de oligarhul Ilan Șor încearcă să deturneze alegerile din R. Moldova. De asemenea, sunt publicate rezultatele preliminare din anchete și munca autorităților în luptă cu criminalita…
Oamenii lui Șor, printre noi: În spațiul public circulă o listă cu circa 3.800 de presupuși membri ai rețelei
O persoană care pretinde a fi ofițer de Poliție a expediat pe adresa unor instituții de presă un mesaj în care dezvăluie frustrările și dificultățile întâmpinate în investigarea presupusei cumpărări de voturi la scrutinul electoral din 20 octombrie. NordNews a publicat lista cu numele, prenumele și…