Pneumonia continuă să facă victime în R. Moldova. Anul trecut au decedat 31 de copii de până la cinci ani
Astăzi este marcată Ziua mondială a pneumoniei - o infecție respiratorie gravă cauzată de virusuri, bacterii sau fungi, care afectează plămânii, limitând aportul de oxigen către celulele organismului.
Anual, peste două milioane de oameni, inclusiv 800 de mii de copii, își pierd viața din cauza pneumoniei. Potrivit datelor furnizate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), pe parcursul anului 2023, infecția a provocat decesul a 1.147 de persoane în R. Moldova. Printre victime se numără și 31 de copii cu vârste de până la cinci ani.
„Persoanele cele mai expuse riscului de a face pneumonie sunt copiii sub cinci ani și adulții cu vârste de peste 70 de ani. (...) Copiii care trăiesc în zonele cu rate scăzute de vaccinare și malnutriție, precum și adulții în vârstă expuși la poluarea aerului (din arderea combustibililor fosili și din cauza fumatului) sunt cei mai supuși pericolului”, notează ANSP.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Specialiștii precizează că simptomele pneumoniei pot varia de la ușoare până la foarte grave, cele mai frecvente fiind: tusea, febra, frisoanele, dificultatea în respirație, durerile în piept, starea generală de rău, oboseala, etc. Alte simptome pot varia în funcție de cauză, severitatea bolii, vârstă și alți factori.
Până în 2030, pneumonia ar putea ucide încă aproape 6 milioane de oameni, dacă nu se vor lua măsuri decisive. Pentru a reduce decesele cauzate de pneumonie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Fondul pentru Copii al Națiunilor Unite (UNICEF) recomandă țărilor să accelereze acțiunile, implementând o combinație de intervenții axate pe:
- protejare – prin promovarea alăptării exclusive și a nutriției sănătoase;
- prevenire – prin acoperirea vaccinală, reducerea poluării aerului, îmbunătățirea accesului la apă, sanitație și promovarea practicilor bune de igienă, etc;
- tratament – prin asigurarea accesului la servicii de tratament și îngrijire eficiente și accesibile.