Ploșnița marmorată atacă peste 100 de specii horticole și ne invadează casele. Cum putem scăpa de această insectă

Ploșnița marmorată atacă peste 100 de specii horticole și ne invadează casele. Cum putem scăpa de această insectă
Sursa foto: Getty Images

Peste 100 specii horticole sunt afectate anual de ploșnița marmorată. Ploșnița marmorată este originară din Asia și este un dăunător foarte periculos, care produce pagube importante în pomicultură, legumicultură, cultura plantelor ornamentale sau culturilor agricole (în special porumb). Ploșnițele au obiceiul să se adăpostească în casele noastre în perioada sezonului rece, scrie Revista-Ferma.ro.

Originară din Asia (China, Japonia, Coreea și Taiwan), ploșnița marmorată asiatică ocupă în prezent noi areale importante în SUA, Europa, inclusiv România și Australia. Insecta are o lungime de 13-18 mm, culoare marmorată, iar în timpul hrănirii înțeapă și suge sucul celular. În caz că atacul se produce la fructe sau legume, prin înțeparea lor, are loc injectarea unor enzime pentru digestie, ca urmare, fructele putrezesc.

În literatura de specialitate se menționează că prima semnalare a ploșniței marmorate în SUA a avut loc în anul 2001, dar acest dăunător era prezent încă din anul 1996. Insectele au o capacitate foarte mare de înmulțire și nu prezintă dușmani naturali în arealele nou invadate, ca urmare această specie invazivă reprezintă o mare amenințare pentru culturile horticole.

Deși insectele pot ataca și culturile agricole, cum ar fi porumbul, fructele se află printre preferatele sale, porumbul fiind atacat doar când nu există alternativă de hrănire în zona în care se află dăunătorul invaziv.

Ploșnița marmorată atacă numeroase culturi agricole:

  • pomi fructiferi (măr, păr, alun, piersic, citrice, cais, cireș, prun, piersic, nectarin, etc.),
  • arbuști fructiferi (mur, zmeur, trandafir de dulceață, etc.),
  • legume (tomate, ardei, sparanghel, fasole, porumb zaharat, etc.);
  • vița de vie;
  • plante ornamentale (arțari, paulownia, lonicera, salcie, hibiscus, trandafiri, liliac, tei, nuc, frasin, stejar, salcâm, etc);
  • plante din cultura mare (soia, fasole, porumb, orez, etc.); păduri.

Ploșnița marmorată asiatică este prezentă în Europa, unde a fost pentru prima oară semnalată în anul 2004, în Elveția, deși insectele au fost văzute încă de la începutul anilor 2000. De atunci, ploșnițele invazive s-au răspândit aproape pe tot continentul.

În urma cercetărilor efectuate în Europa s-a ajuns la concluzia îngrijorătoare că entomofauna locală (paraziți și prădători) atacă acest dăunător într-o proporție foarte scăzută, practic această specie invazivă nu are dușmani naturali în noile areale în care și-a făcut apariția.

Cum ne protejăm locuințele de ploșnița marmorată

În locuințe este recomandată împiedicarea pătrunderii ploșnițelor marmorate pe cale mecanică. Astfel, pot fi utilizate plase de țânțari la ferestre, iar crăpăturile de lângă geamuri, uși vor fi astupate cu silicon. Unele insecticide combat și ploșnițele, însă efectul este de scurtă durată - de 3-7 zile. În horticultură și cultura mare, ploșnițele marmorate vor fi combătute de către insecticidele din clasa piretroizilor de sinteză.