Planul pentru deoligarhizarea R. Moldova, aprobat de Comisia Națională pentru Integrare Europeană
Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE), prezidată de Maia Sandu, a aprobat joi un plan de deoligarhizare, care presupune limitarea influenței excesive a intereselor private asupra vieții economice, politice și publice. Aceasta este una dintre cele nouă recomandări ale Comisiei Europene.
Potrivit responsabililor de la Președinție, planul prevede excluderea lacunelor normative și deficiențelor practice, astfel ca instituțiile și resursele statului să nu mai poată fi utilizate în interesul unor grupuri criminale.
De asemenea, conform planului, va exista un mecanism de monitorizare periodică a realizării măsurilor propuse de către instituțiile publice.
Membrii Comisiei au discutat și despre următorii pași care urmează a fi realizați pentru îndeplinirea completă a tuturor recomandărilor Comisiei Europene.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Totodată, cei prezenți au vorbit despre eforturile diplomatice în ajunul ședinței Consiliului European din 14-15 decembrie, când urmează să fie luată decizia finală privind începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova.
Comisia Națională pentru Integrare Europeană a fost constituită la finele lunii aprilie 2022, printr-un decret semnat de președinta Maia Sandu. În luna august a aceluiași an, componența Comisiei a fost extinsă, printre noii membri numărându-se guvernatoarea Găgăuziei Irina Vlah, și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov.
Pe 7 septembrie curent, în urma unei noi modificări a componenței Comisiei, (cauzată de remanierile din guvern, parlament și administrația prezidențială), noua bașcană a UTAG - Evghenia Guțul, afiliată lui Ilan Șor, precum și președintele APG - care a mers anterior la Tel-Aviv pentru a se întâlni cu oligarhul fugar, au fost excluși din CNIE.