Petrolul s-a ieftinit după ce Israelul a lansat ofensiva terestră în Fâșia Gaza

Petrolul s-a ieftinit după ce Israelul a lansat ofensiva terestră în Fâșia Gaza
Sursa foto: Reuters 

Cotația petrolului a scăzut luni pe piața din Asia, după ce ofensiva terestră lansată de Israel în Fâșia Gaza nu a condus la o reacție militară semnificativă din partea Iranului și aliaților săi, calmând îngrijorările că livrările regionale de țiței ar putea fi întrerupte, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Barilul de țiței Brent, un indicator de referință la nivel global, a coborât luni sub pragul de 90 de dolari, după ce vineri a crescut cu aproape 3%, în timp ce țițeiul West Texas Intermediate a coborât până la aproape 84 de dolari per baril. Chiar dacă trupe și tancuri israeliene au intrat în partea de nord a Fășiei Gaza, autoritățile israeliene au anunțat că vor urma o abordare treptată, ceea ce a calmat îngrijorările că o invazie masivă va duce la o escaladare regională.

„Ultimele zile au arătat că conflictul armat rămâne limitat la Israel și Gaza iar în această perspectivă, țițeiul pare supraevaluat” spune Vandana Hari, fondatorul firmei de consultanță Vanda Insights. Potrivit acestuia, cotațiile la petrol „ar putea continua să scadă până la următorul eveniment de risc”.

Piața petrolieră mondială a fost perturbată de conflictul din Gaza, având în vedere că există potențialul de extindere dincolo de Fâșia Gaza și Israel, ceea ce ar pune în pericol livrările mondiale.

Orientul Mijlociu este responsabil pentru o treime din livrările mondiale de petrol și există îngrijorări că o escaladare a războiului ar putea duce la atacuri asupra tancurilor petroliere, amenințări la adresa strâmtorilor maritime și o reducere a exporturilor de petrol ale Iranului.

Înainte de debutul tranzacţiilor pe piaţa din Asia, atât Teheranul cât şi Washingtonul au avertizat că există în continuare pericolul ca războiul din Gaza să se extindă.

Iranul este principalul susținător al Hamas, care a fost desemnat drept grupare teroristă de SUA și UE. Teheranul sprijină de asemenea gruparea Hezbollah din sudul Libanului, care are poziții de forță de-a lungul graniței de nord a Israelului și are potențialul de a deschide al doilea front în conflictul actual.