Petiție: Aripa tânără a PAS cere ca o stradă din Chișinău să poarte numele lui Spiridon Vangheli
Aripa tânără a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) - PAS Youth, a lansat o petiție pentru redenumirea unei străzi din Chișinău în cinstea regretatului scriitor Spiridon Vangheli. Se întâmplă după ce mai mulți internauți au publicat pe Facebook postări cu propuneri în acest sens.
În timp ce unii utilizatori ai rețelei sociale au sugerat ca bulevardul Moscovei din sectorul Rîșcani al capitalei să poarte numele lui Spiridon Vangheli, semnatarii petiției sunt rugați să se expună și în privința altor străzi.
„Noi, semnatarii acestei petiții, solicităm cu respect Primăriei municipiului Chișinău să ia în considerare redenumirea uneia dintre străzile orașului în cinstea lui Spiridon Vangheli, poet consacrat al R. Moldova. [...] Tatăl lui Guguță va rămâne mereu în inimile tuturor tinerilor din R. Moldova. Credem cu tărie că Spiridon Vangheli merită să aibă propria stradă în Chișinău, ca simbol al recunoașterii și respectului nostru față de contribuțiile sale literare și culturale”, menționează autorii petiției.
Scriitorul s-a stins din viață vineri, 21 iunie, la vârsta de 92 de ani. S-a întâmplat la nici o săptămână distanță după ce tatăl lui Guguță și-a sărbătorit ziua de naștere, pe 15 iunie.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932, în satul Grinăuți, Briceni, pe atunci județul Bălți din România Mare. În 1951, s-a înscris la Institutul învățătoresc din Bălți, dar deja în primăvară s-a transferat la Institutul pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău. L-a absolvit în 1955, a lucrat ca profesor de matematică în câteva școli, după care se angajează ca redactor la Editura „Cartea moldovenească”, apoi la „Lumina”.
A debutat în 1962 cu placheta de miniaturi „În țara fluturilor”, urmată de culegerile de povestiri „Soarele” (1963), „Băiețelul din Coliba Albastră” (1964), „Pe lume” (1964) ș.a. Spiridon Vangheli s-a afirmat ca poet, prozator și traducător, iar în anii 1970, împreună cu Grigore Vieru, a fost coautor al unui foarte cunoscut Abecedar, menit să ajute promovarea limbii române.
Datorită seriei despre „Guguță”, lansată în 1967 și tradusă în circa 40 de țări și aproximativ 60 de limbi, a devenit unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori pentru copii din R. Moldova. Pentru această carte, în 1971, a primit Premiul Unional la Concursul „Cea mai bună carte pentru copii”, iar în 1974, la Rio de Janeiro, Diploma de Onoare Andersen, echivalentul unui premiu Nobel pentru literatura pentru copii, numele lui fiind înscris în Lista celor mai buni povestitori din lume.
În 1964, a devenit membru al Uniunii Scriitorilor, iar 1991 - președinte al PEN Clubului din R. Moldova (PEN - numele prescurtat, redat în limba engleză, a celor trei genuri principale ale literaturii: poetry, essay, novel). Pentru activitatea sa literară, Spiridon Vangheli a primit numeroase premii și distincții. Este Doctor Honoris Causa al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, laureat al Premiului de Stat al Moldovei și al Premiului „Ion Creangă” al Academiei Române, Scriitor al Poporului din Moldova și cavaler al „Ordinului Republicii”. În 2012, i-a fost conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău.