Peste o sută de țări și organizații au confirmat participarea la „Summitul de Pace” din Elveția

Peste o sută de țări și organizații au confirmat participarea la „Summitul de Pace” din Elveția
Sursa foto: Telegram/Zelenski

Până în prezent 107 țări și organizații de pe toate continentele au confirmat participarea la „Summitul de Pace”, care va fi găzduit de Elveția, în perioada 15 - 16 iunie. Summitul este organizat la inițiativa Ucrainei și are drept scop obținerea unui sprijin internațional cât mai amplu pentru formula de pace a Kievului în războiul cu Rusia, a declarat luni un purtător de cuvânt prezidențial ucrainean.

„107 țări şi organizații internaționale au confirmat participarea la Summitul de Pace”, a spus Serghei Nikiforov, purtător de cuvânt al biroului președinției ucrainene, citat de presa de la Kiev.

Conform acestuia, Filipine, Singapore și Timorul Oriental sunt ultimele țări care au comunicat Ucrainei că vor fi reprezentate „într-o formă sau alta” la respectiva conferință, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu liderii acestora. Ucraina a cerut de asemenea Chinei să participe la conferința din Elveția, dar Beijingul a anunțat că nu va lua parte la aceasta dacă Rusia nu este invitată.

Președintele ucrainean dorește la această reuniune să atragă un sprijin internațional cât mai amplu pentru „formula de pace” pe care a propus-o la finele anului 2022, un document în zece puncte ce include cereri precum retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina, restabilirea granițelor acesteia recunoscute internațional, restabilirea securității alimentare şi nucleare, etc. De asemenea, a precizat Zelenski, conferința din Elveția va aborda şi chestiunea revenirii copiilor ucraineni deportați din teritoriile ocupate de Rusia.

Aceasta din urmă, care la cererea Ucrainei nu a fost invitată la conferință de gazdele elvețiene, respinge integral formula de pace a lui Zelenski, pe care o consideră ca fiind de fapt o cerere de capitulare, şi insistă că Ucraina trebuie să accepte „noile realități de pe teren”, adică faptul că în urma invaziei lansate în februarie 2022 circa 18% din teritoriul Ucrainei se află sub controlul Rusiei.

Ucraina dorește ca la finalul reuniunii din Elveția să fie adoptate documente pe care să le transmită Rusiei pentru a exercita presiuni asupra acesteia să oprească războiul. De partea sa, Rusia consideră inutilă şi lipsită de sens organizarea unei conferințe de pace în lipsa ei.

Potrivit guvernului elvețian, care la jumătatea lunii mai confirmase prezența a circa 50 de delegații din cele aproximativ 160 invitate, această „Conferință la nivel înalt asupra păcii în Ucraina” va fi o platformă de dialog pentru identificarea posibilelor căi de a ajunge la o pace globală, justă şi durabilă în Ucraina, conform principiilor fundamentale ale ONU şi ale dreptului internațional, iar un obiectiv al reuniunii va fi crearea „unei foi de parcurs concrete pentru participarea Rusiei la procesul de pace”, formulă interpretată de Moscova ca fiind o încercare de a-i transmite un ultimatum.