Raport: Peste 97% din copiii exploatați prin muncă din R. Moldova sunt implicați în activități agricole

Raport: Peste 97% din copiii exploatați prin muncă din R. Moldova sunt implicați în activități agricole
Sursa foto: Flickr

Departamentul Muncii al SUA a publicat recent raportul anual „Constatări privind cele mai grave forme de exploatare prin muncă a copiilor”. Potrivit documentului, pentru prima dată în ultimii cinci ani, R. Moldova a înregistrat o avansare moderată privind eradicarea acestui fenomen, pe parcursul anului 2022.

Se întâmplă după ce, timp de cinci ani, țara noastră a fost evaluată cu calificativul „avansare minimă” la capitolul eliminării celor mai grave forme de exploatare prin muncă a copiilor.

Astfel, datele prezentate în cadrul raportului arată că 24,3% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani (102.105 copii) sunt exploatați prin muncă:

  • 97,3% practică activități ce țin de domeniul agricol (inclusiv creșterea și recoltarea culturilor, culesul fructelor și creșterea animalelor; silvicultura, inclusiv transportul de încărcături grele; pescuitul și hrănirea peștilor)
  • 2,2% - activități industriale (construcție; producție; în sectorul confecțiilor; sectorul industriei alimentare - coacerea produselor de cofetărie și conservarea alimentelor; salubritate și managementul deșeurilor)
  • 0,6% sunt implicați în sfera serviciilor (lucrări stradale, inclusiv transport, cerșit și spălatul mașinilor; muncă casnică; comerț cu amănuntul, restaurante, parcuri de distracție și transport).

Cele mai grave forme de exploatare prin muncă a copiilor sunt: exploatarea sexuală comercială, uneori ca urmare a traficului de persoane, cerșitul forțat, precum și utilizarea minorilor în activități ilicite, inclusiv traficul de droguri.

„Traficul de copii, în special cei din familii rurale sau sărace, continuă să fie o preocupare în R. Moldova, inclusiv în regiunea separatistă din stânga Nistrului. Traficanții exploatează atât băieții, cât și fetele cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, în scopul exploatării sexuale comerciale, precum și a muncii forțate. Copiii abandonați de părinții care au migrat în străinătate, care au locuit pe stradă sau cei care sunt refugiați, rămân deosebit de vulnerabili, iar observatorii își exprimă îngrijorarea că managementul corupt din instituțiile rezidențiale de stat, cum ar fi orfelinatele, exploatează copiii în serviciile casnice sau la ferme”, se arată în raport.

Potrivit datelor publicate în raport, exploatarea sexuală comercială online a copiilor a crescut în ultimii ani, parțial, ca urmare a pandemiei de COVID-19.

„Lipsa de informații limitează evaluarea tipurilor de muncă pe care copiii le desfășoară și a sectoarelor în care lucrează, inclusiv în regiunea transnistreană. Sursele societății civile raportează că situația muncii copiilor de acolo nu diferă semnificativ de restul R. Moldova. Cu toate acestea, supraviețuitorii exploatării prin muncă și cei ai traficului de persoane nu au acces la protecția legală sau la serviciile sociale din R. Moldova”.

O situație precară se atestă și în cazul copiiilor din comunitățile rome. Acești sunt mai vulnerabili în fața exploatării forțate prin muncă și a traficului de persoane, întrucât prezintă un risc mai mare de abandon școlar, din cauza discriminării și a neîncrederii în instituțiile publice.

Din cei 102.105 de copii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani, 92,1% sunt încadrați în instituțiile de învățământ din țară, iar 29% dintre semenii lor, cu vârste cuprinse între 7-14 ani, combină școala cu munca.