Peste 860 de mii de persoane au fost recenzate. De ce în Chișinău și Bălți datele sunt colectate mai greu

Peste 860 de mii de persoane au fost recenzate. De ce în Chișinău și Bălți datele sunt colectate mai greu
Sursa foto: pavlovakhrushev

În perioada 8 - 25 aprilie, au fost recenzate 860 de mii de persoane din întreaga țară. Potrivit șefului Biroului Național de Statistică (BNS), Oleg Cara, în total au fost recenzate 597 de locuințe, inclusiv nelocuibile. Astfel, lideri în procesul de recenzare sunt locuitorii din raioanele Glodeni, Fălești, Orhei, Râșcani, Soroca, Telenești, Ungheni, Călărași și Anenii Noi.

„Ritmuri mai joase decât media pe țară sunt înregistrate în municipiul Chișinău și Bălți, în raioanele Briceni, Cimișlia, Cantemir, Cahul. În restul raioanelor, ritmul este la nivelul mediei pe țară”, a declarat Cara.

Șeful BNS a precizat că ritmul de colectare a datelor este influențat de mai mulți factori.

„De regulă, în localitățile rurale unde recenzorii sunt mai bine cunoscuți de către persoanele din localitate, procesul de colectare a datelor decurge mai ritmic. Persoanele sunt deschise de la prima vizită, oferă informațiile. În alte localități, în special municipiul Chișinău și Bălți, recenzorilor le e necesar un efort suplimentar pentru a contacta gospodăria, pentru a convinge de a participa, dar și în unele cazuri persoanele sunt angajate în câmpul muncii, propun recenzorului să vină la o altă dată, oră și asta tot influențează procesul de colectare a datelor”, a conchis acesta.

Timp de trei luni, până pe 7 iulie curent, circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă pentru a colecta date despre cetățeni și despre gospodării.

Scopul Recensământului populației și locuințelor este de a produce statistici despre structura demografică și socio-economică a populației, gospodării și nuclee familiale, locuințele în care populația își are reședința și condiții de trai, precum și despre clădirile în care sunt situate locuințele.