Peste 6.000 de persoane au fost sancționate până în prezent pentru corupere electorală

Peste 6.000 de persoane au fost sancționate până în prezent pentru corupere electorală
Colaj ziar.md

Peste 6.000 de persoane, din numărul total de 140 de mii, au fost sancționate până în prezent pentru implicare în schema de corupere electorală și influențare a scrutinelor din toamna anului 2024. Despre aceste lucru a anunțat astăzi șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit șefului IGP, din cele aproximativ 6.000 de procese-verbale, doar 3% au fost contestate. Precizat că persoanele vizate se încadrează în trei categorii:

  • cei care colaborează cu poliția;
  • cei care recunosc vina și solicită să fie sancționați prin procedura simplificată;
  • cei care refuză colaborarea și care, în multe cazuri, au coordonat acțiunile la nivel local.

Amintim că în toamna anului 2024, autoritățile au dezvăluit că peste 130.000 de persoane ar fi fost implicate într-o rețea de corupere electorală, coordonată de persoane afiliate organizației lui Ilan Șor. Coordonarea se realiza prin aplicația Telegram, iar plățile erau făcute prin conturi deschise la o bancă din Rusia.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Alegătorii care primesc, acceptă sau pretind servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral riscă amenzi de la 25.000 la 37.500 de lei. La rândul lor, persoanele care mituiesc alegătorii riscă de la un an până la cinci ani de închisoare și amendă de peste 50 de mii de lei.

Persoanele care colaborează cu organele de drept sunt eliberate de răspundere penală/contravențională dacă s-au autodenunțat și/sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârșirii faptei de corupere electorală.

Articolul 47 din Codul Contravențional privind Împiedicarea exercitării dreptului electoral și coruperea electorala pasivă a fost introdus prin Legea 230 din 31 iulie 2024 și a intrat în vigoare pe 15 august 2024, iar competența a fost atribuită Centrului Național Anticorupție.

Până în prezent, CNA a aplicat amenzi de peste 11 milioane de lei în dosare contravenționale de corupere electorală pasivă.