Peste 26 de mii de contracte de locațiune au fost înregistrate în anul 2024. Câți bani au ajuns la buget
Încasările la impozitul pe venit de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile au crescut cu peste 30% în anul 2024 în comparație cu anul 2023, anunță Serviciul Fiscal de Stat (SFS). Prin urmare, anul trecut, la buget au fost încasate venituri în sumă de aproape 75 de milioane de lei. Totodată, în urma acțiunilor de conformare voluntară și informare, inspectorii fiscali au identificat 2.303 de contribuabili care ofereau în locațiune bunuri imobile.
Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, inspectorii fiscali au efectuat controale la 305 persoane fizice care dau în locațiune bunuri imobile, fiind calculate suplimentar la buget: plăți de bază în sumă de 557,5 mii lei, majorare de întârziere în sumă de 60,5 mii lei și aplicată amendă în mărime de 28,2 mii lei.
Totodată, anul trecut, au fost înregistrate 26.086 de contracte de dare în locațiune a bunurilor imobile, sau cu 5,3% mai multe decât în perioada similară a anului 2023.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Potrivit Codului fiscal, persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător şi transmit în posesie şi/sau în folosință proprietate imobiliară, achită impozit pe venit în mărime de 7% din valoarea lunară a contractului.
Serviciul Fiscal de Stat le reamintește cetățenilor care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care transmit în posesie și/sau în folosință proprietate imobiliară altor persoane fizice, despre necesitatea onorării obligațiunilor fiscale aferent veniturilor obținute. Contractul de locațiune trebuie să fie înregistrat la Serviciul Fiscal de Stat în termen de 7 zile de la data încheierii acestuia. Impozitul se achită lunar, cel târziu la data de 25 a lunii în curs.