Peste 200 de gospodării vulnerabile din punct de vedere energetic au beneficiat de programul „Casa verde”

Peste 200 de gospodării  vulnerabile din punct de vedere energetic au beneficiat de programul „Casa verde”
Sursa foto: PNUD

Peste 200 de gospodării vulnerabile din punct de vedere energetic, dintre care 74 de case de copii de tip familial, au beneficiat de măsuri de eficientizare energetică a imobilelor în cadrul inițiativei-pilot „Casa verde”, potrivit unui comunicat al PNUD. Inițiativa a fost desfășurată cu susținerea financiară a Uniunii Europene (UE) și implementată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

74 de gospodării din cele 219 selectate în programul „Casa verde” sunt case de copii de tip familial.

,,Inițial au fost efectuate audituri energetice și în baza recomandărilor au fost decise măsurile de îmbunătățire a eficienței energetice cu cel mai mare impact asupra fiecărei gospodării în parte”, se arată în comunicatul publicat de PNUD.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Astfel, au fost instalate 11 colectoare solare, 22 de cazane pe biomasă, 22 de panouri fotovoltaice și a fost realizată izolarea termică a 35 de case - în total 90 de intervenții, în unele gospodării fiind combinate multiple măsuri de eficientizare energetică.

Potrivit PNUD, în alte 45 de gospodării au fost instalate panouri fotovoltaice, iar beneficiarii au fost selectați din sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”.

„Casa verde” este o inițiativă pilot realizată în cadrul programului UE-PNUD ,,Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova” cu un buget de peste un milion și jumătate de dolari americani.

Programul „Casa verde” urmează a fi preluat de Centrul Național pentru Energie Durabilă și extins la nivel național.