Peste 200 de cetățeni din R. Moldova sunt diagnosticați cu hemofilie. Aproape o pătrime sunt copii

Anual, la data de 17 aprilie este marcată Ziua mondială a hemofiliei - o boală genetică rară, care afectează capacitatea organismului de a coagula sângele, rezultând hemoragii spontane sau prelungite, care pot avea consecințe severe asupra sănătății. Conform Registrului național de hemofilie, în anul 2024, în R. Moldova, erau la evidență 205 pacienți (cu hemofilia A și B ). Dintre aceștia, 52 erau copii, precizează Ministerul Sănătății.
Hemofilia este una dintre cele mai frecvente forme de coagulopatii ereditare, constituind 96-98%. Se îmbolnăvesc bărbații, fiicele lor fiind conductoare.
În majoritatea țărilor, la un milion de locuitori revin 50 de bolnavi de hemofilie. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, incidența hemofiliei la populația de rasă albă este de la 10 la 100.000 de locuitori, iar raportul procentual dintre tipurile A și B este de 85% și 15%.
„Asistența medicală de substituție reprezintă principala metodă de tratament pentru pacienții cu hemofilie, având un rol esențial în menținerea unei vieți normale. Aceasta include utilizarea crioprecipitatului, un factor de coagulare extras din plasma donatorilor, dar și remedii mai avansate, cum ar fi factorii de coagulare liofilizați sau recombinanți, adaptați la forma specifică a hemofiliei. Acest tip de tratament este vital pentru prevenirea și gestionarea hemoragiilor. Costurile factorilor de substituție sunt acoperite din bugetul de stat”, precizează Ministerul Sănătății.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Asistența medicală pentru pacienții cu hemofilie include mai multe tipuri de intervenții:
- asistență de urgență pentru hemoragii acute;
- intervenții chirurgicale, la necesitate;
- tratament programat, care se realizează periodic (o dată la 1, 2 sau 3 luni) în funcție de forma hemofiliei.
De asemenea, specialiștii recomandă terapia de recuperare fizică, psihică și psihologică, care are rolul de a sprijini pacienții în depășirea provocărilor zilnice.
În R. Moldova, copiii diagnosticați cu hemofilie beneficiază de asistența medicală în cadrul Secției hemopatii benigne din cadrul Institutului Mamei și Copilului, iar maturii – în Departamentul hematologie al Institutului Oncologic. Pe parcursul anului 2024, 133 de copii au primit asistență medicală în staționar la Institutul Mamei și Copilului, iar 93 de maturi – la Institutul Oncologic.
Mai mult decât atât, începând cu a doua jumătate a anului 2025, copiii diagnosticați cu hemofilie de tip A vor beneficia de tratament inovator cu preparatul Emicizumab – terapie care oferă multiple avantaje față de tratamentul cu factori de coagulare.