Peste 2.000 de morți în vestul Afganistanului, după o serie de cutremure, cel mai puternic fiind de 6,3 grade

Peste 2.000 de morți în vestul Afganistanului, după o serie de cutremure, cel mai puternic fiind de 6,3 grade
Sursa foto: AP

O serie de cutremure, cel mai mare cu o magnitudine de 6,3 grade au zguduit sâmbătă, 7 octombrie, provincia Herat, din vestul Afganistanului, lăsând în urmă cel puțin 2.000 de morți, transmite Reuters.

Cutremurul de 6,3 grade, urmat de patru replici majore, din Afganistan, a ucis cel puțin 2.053 de persoane, a rănit 9.240 de oameni și a distrus sau avariat 1.329 de case, conform unui bilanț anunțat duminică de purtătorul de cuvânt al Ministerului Dezastrelor din Afganistan, Mullahul Janan Sayeeq, citat de Reuters.

Peste 200 de morți au fost aduși în diferite spitale, a declarat un oficial al departamentului de sănătate din Herat, doctorul Danish.

„Majoritatea dintre ei sunt femei și copii, în timp ce 510 sunt răniți. Aceste cifre s-ar putea schimba”, a declarat oficialul.

Corpurile neînsuflețite au fost „duse în mai multe locuri – baze militare, spitale”, de aceea „nu putem confirma sau respinge bilanțul înaintat de Semiluna Roșie”, a mai spus medicul Danish.

Institutul de Geofizică din Statele Unite (USGS) a înregistrat sâmbătă, în vestul Afganistanului, cinci cutremure consecutive cu magnitudini cuprinse între 4,7 şi 6,3, a transmis agenția EFE.

Primul seism, cel mai puternic, a avut loc la ora locală 12:11 (+5:30 GMT), la o adâncime de 14 kilometri și la 33 de kilometri de orașul Zindah Jan, situat în provincia Herat, potrivit USGS.

Au urmat patru replici consecutive, de 5,5, 4,7, 6,3, respectiv 5,9 grade, într-o perioadă de o oră, conform datelor USGS.

Al patrulea cutremur, de asemenea cu magnitudinea 6,3, a fost înregistrat la aproximativ zece kilometri adâncime și la circa 29 de kilometri de Zindah Jan.

Afganistanul se numără printre țările cele mai predispuse la dezastre naturale și are o populație foarte vulnerabilă, în mare parte săracă, și o infrastructură insuficientă pentru a face față inundațiilor sau cutremurelor.

La sfârșitul lunii iunie a anului trecut, un seism similar, cu magnitudinea 5,9, care a lovit provinciile estice Paktika și Khost, la granița cu Pakistanul, a provocat moartea a peste o mie de persoane și rănirea altor aproximativ 1.500, pe lângă distrugerea a sute de case.