Peste 132.000 de cetățeni, conectați la rețeaua lui Șor. Cum luptă oamenii legii pentru a proteja alegerile
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a publicat astăzi un videoclip informativ în care este prezentat cum rețeaua creată de oligarhul Ilan Șor încearcă să deturneze alegerile din R. Moldova. De asemenea, sunt publicate rezultatele preliminare din anchete și munca autorităților în luptă cu criminalitatea.
„Poliția Națională, Procuratura Anticorupție și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale cercetează la această oră amploarea rețelei care încearcă să deturneze alegerile, atacă democrația și statul de drept. Pentru a schimba cursul european al R. Moldova, organizația criminală a pus la bătaie în numai două luni peste 39 de milioane de dolari. Aceștia sunt doar banii identificați de anchetatori pentru septembrie și octombrie, livrați prin rețeaua de transferuri bancare a PSB Bank, o bancă rusească supusă sancțiunilor internaționale”, precizează MAI.
Potrivit instituției, schema infracțională, dovedită până în prezent de autorități, este formată din:
- 130 de lideri teritoriali răspândiți în toată țara;
- 1.927 de persoane care răspund de secțiile de votare din R. Moldova;
- peste 50 de mii de activiști de racolare;
- peste 80 de mii de oameni simpli, ademeniți cu sume cuprinse între 800 și 1.500 lei, pentru care trebuie să facă ce li se ordonă în procesul electoral.
Oamenii legii estimează că, la finalizarea anchetelor, numărul persoanelor implicate în schemele criminale Șor va depăși considerabil 300 de mii de oameni, iar sumele alocate doar pentru corupere electorală, în ultimii doi ani, ar putea să se ridice la ordinul sutelor de milioane de dolari.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„Documentarea cazurilor și anchetelor reprezintă un volum de lucru foarte mare, iar atenția pentru stabilirea probelor și vinovățiilor solicită multă responsabilitate și timp”, explică MAI.
Poliția, Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) recomandă persoanelor care au ajuns să facă parte din organizația criminală Șor să denunțe la poliție cazurile lor. Totodată, ceilalți cetățeni sunt îndemnați să nu se lase înșelați și să anunțe autoritățile în legătură cu faptele de corupere electorală.
Amintim că, acum o zi, o persoană care pretinde a fi ofițer de Poliție a expediat pe adresa unor instituții de presă un mesaj în care dezvăluie frustrările și dificultățile întâmpinate în investigarea presupusei cumpărări de voturi la scrutinul electoral din 20 octombrie. Scrisoarea anonimă era însoțit și de o listă cu numele, prenumele și adresele a circa 3.800 de presupuși membri ai rețelei oligarhului fugar Ilan Șor.
Prima instituție care a fost publicat lista a fost NordNews, care nota ieri că a confirmat mai multe adrese și nume din zona de nord a țării. Și Ziar.md a identificat mai multe persoane, despre care deținem informații sigure că au legătură cu rețeaua lui Ilan Șor. Ulterior, lista a fost răspândită masiv pe rețelele sociale, zeci de internauți publicând postări în care menționau că și-au identificat vecinii sau rudele.
Într-o reacție, IGP a declarat că „nu confirmă, dar nici nu infirmă” datele din listă și, totodată, respinge cu vehemență „aluziile aduse la disensiunile dintre instituțiile judecătorești, de drept și cele de forță în procesul de documentare a unei organizații criminale”.