Peste 128 de mii de oameni din R. Moldova au utilizat sistemul MIA. Plățile instant vor deveni obligatorii în UE

Peste 128 de mii de oameni din R. Moldova au utilizat sistemul MIA. Plățile instant vor deveni obligatorii în UE
Sursa foto: Getty Images

MIA, sistemul de plăți instant dezvoltat de Banca Națională a Moldovei (BNM) și furnizat prin intermediul aplicațiilor financiare din telefoanele mobile, are deja peste 128.000 de utilizatori în toată țara. Noul sistem, lansat în premieră în R. Moldova pe 12 martie 2024, a fost utilizat până acum pentru transferarea a peste 200.000.000 de lei, în cadrul a aproximativ 200.000 de tranzacții.

Sistemul MIA permite persoanelor să transfere bani în 15 secunde între toate conturile de plăți, indiferent de prestatorul de servicii de plată care îi deservește, fără a oferi acces unor terți la datele bancare, doar prin intermediul indicării numerelor de telefon ale participanților la tranzacții.

Noua modalitate de transfer nu presupune comisioane, până la atingerea sumei cumulative de 10 mii de lei transferați într-o lună. Pentru transferurile ulterioare atingerii acestei sume, se aplică comisioane mici, care nu depășesc 5 lei pentru un transfer, indiferent de instituțiile financiare implicate.

Din 2025, plățile instant devin obligatorii în UE

În prezent, plățile instant sunt efectuate în majoritatea țărilor doar la nivel intern, însă în februarie 2024, Uniunea Europeană a adoptat un proiect de lege care va obliga băncile să ofere, începând de anul viitor, plăți instant în toate țările din Uniunea Europeană la același tarif ca un virament clasic. Regulamentul privind plățile instant va permite consumatorilor şi companiilor din UE şi țărilor din Spațiul Economic European să efectueze transferuri în euro în mai puțin de 10 secunde în orice moment al zilei, inclusiv în afara programului de lucru obișnuit, nu doar în aceeași țară, dar şi într-un alt stat membru al UE.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Datele Băncii Mondiale arată că sisteme de plăți instant au fost puse în acțiune până acum în SUA, Brazilia, Hong Kong, Marea Britanie, India, Japonia, Singapore, Thailanda, Australia, Canada, China și majoritatea statelor UE.

Principiul de bază al acestora este funcționarea în timp real și disponibilitatea 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Primele prototipuri ale unor astfel de soluții au apărut încă în doua jumătate a secolului XX. Un exemplu este Zengin System, lansat în 1973 în Japonia. Acesta era, însă, destul de diferit de sistemele moderne de plăți, deoarece tranzacțiile durau mai mult timp și erau efectuate doar în timpul programului de lucru.

Trecerea la transferuri instantanee a fost posibilă abia în 2010, după ce sistemul a fost perfecționat. Practic, sistemele de plăți instant în înțelesul actual al cuvântului au început să funcționeze abia în secolul XXI, când Japonia, Mexic și alte câteva țări și-au modernizat sistemele de plată, iar Hong Kong, Polonia și Australia au dezvoltat sisteme noi și performante.