Persoanele fizice și entitățile private vor primi sprijin pentru a iniția proiecte de valorificare a monumentelor

Persoanele fizice și entitățile private vor primi sprijin pentru a iniția proiecte de valorificare a monumentelor
Sursa foto: Complexul Muzeal Țipova / Facebook

Executivul a aprobat astăzi un proiect care prevede modificarea Legii privind Fondul Național al Culturii. Potrivit noilor dispoziții, pentru prima dată, persoanele fizice și entitățile din sectorul privat vor avea acces la fonduri pentru a iniția proiecte de valorificare a monumentelor. Contribuția statului va fi stabilită prin hotărâre de Guvern, în funcție de importanța lucrărilor și valoarea proiectelor.

„Situația patrimoniului cultural din R. Moldova este alarmantă, cu monumente istorice aflate într-o stare avansată de degradare. (...) Lipsa fondurilor limitează capacitatea Ministerului Culturii de a interveni. Riscul de dispariție a acestor monumente devine iminent, ceea ce impune o acțiune urgentă”, precizează responsabilii de la Ministerul Culturii în nota de fundamentare a proiectului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Conform noilor modificări, Fondul Național al Culturii va putea finanța:

  • elaborarea studiilor de fezabilitate și proiectarea intervențiilor asupra monumentelor;
  • lucrări directe de intervenție — restaurare, conservare sau consolidare;
  • activități esențiale precum identificarea, cercetarea, inventarierea, digitalizarea și promovarea monumentelor, dar și stabilirea zonelor de protecție și prevenirea degradării lor.
„Monumentele nu sunt doar piatră și mortar – ele spun poveștile noastre, ale tuturor. Prin aceste schimbări, nu doar că dăm o nouă șansă patrimoniului istoric, dar oferim și sprijin concret celor care vor să se implice. E un pas real spre o cultură vie, ancorată în trecut, dar orientată spre viitor”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Pentru anul 2025, din bugetul de stat au fost alocate 31 de milioane de lei în vederea susținerii Fondului Național al Culturii.