Penitenciarele de la Rusca și Goian vor renunța la supraveghetori pe turnuri de pază

Penitenciarele de la Rusca și  Goian vor renunța la supraveghetori pe turnuri de pază
Sursa foto: Radio Europa Liberă Moldova/Yulia Mihailova

Două închisori din R. Moldova vor renunța la supraveghetori pe turnuri de pază. Este vorba de Penitenciarul pentru femei de la Rusca și penitenciarul pentru minori de la Goian, ambele urmând să fie supravegheate pe perimetru doar de sisteme video. Despre acest lucru a anuțat directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Alexandru Adam, în cadrul podcastului „În esență...”, de la Radio Europa Liberă Moldova.

Potrivit lui Alexandru Adam, anul viitor, statul va aloca circa 15 milioane de lei pentru sistemele de monitorizare și finalizarea modernizării îngrădirilor celor două instituții penitenciare.

Este vorba despre garduri moderne de beton, care presupun excluderea supraveghetorilor din turnurile de pază. Într-un caz, lucrările de construcție a îngrădirilor au început acum trei ani, iar în al doilea caz – acum doi ani și urmează să fie finalizate în 2024.

Radio Europa Liberă Moldova notează că, în total, pentru modernizarea infrastructurii penitenciare, în 2024, potrivit legii bugetului votată în prima lectură în Parlament la 7 decembrie, vor fi alocate investiții capitale în valoare de 25,3 milioane de lei (echivalentul a peste 1,3 milioane de euro)

Zece milioane de lei vor fi direcționate pentru începerea construcției noului penitenciar din apropierea Chișinăului, care, potrivit ultimei evaluări a proiectului, ar costa între 70 și 80 de milioane de euro, iar închisoarea va fi dată în folosință cel mai probabil în 2028.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Alte două milioane de lei vor fi alocate pentru continuarea lucrărilor de construcție a unei Case de arest la Bălți. Construcția instituției penitenciare a început acum câțiva ani, iar până acum statul a investit acolo în jur de 100 de milioane de lei, menționează Alexandru Adam în podcast.

Odată finisat penitenciarul, la Bălți vor fi asigurate 650 de locuri, lucru care ar urma să rezolve problema spațiilor de detenție în regiunea de nord. Totodată, un milion de lei va fi direcționat către închisoarea din Cahul, pentru lucrări de reconstrucție a unui bloc, ceea ce va permite crearea a 330 locuri de detenție.

În 2024, sistemul penitenciar din R. Moldova, format din 17 închisori, va beneficia de o finanțare de peste 806 milioane de lei, cu aproape patru milioane mai puțin decât în 2023.

În prezent, în cele 17 închisori își ispășesc pedeapsa 6.000 de deținuți și deținute. Numărul acestora a fost redus în anul 2023 cu până la 30%, urmare a „umanizării politicilor punitive ale statului” – modificări la Codul penal și Codul contravențional.