Pe teritoriul fostei uzine „Mezon” ar putea apărea un ansamblu rezidențial cu mii de apartamente

Pe teritoriul fostei uzine „Mezon” ar putea apărea un ansamblu rezidențial cu mii de apartamente
Fosta uzină „Mezon”. Sursa foto: dzeso.livejournal.com

Pe teritoriul fostei uzine „Mezon” din sectorul Rîșcani al Capitalei ar putea apărea mai multe blocuri de locuit, cu câteva mii de apartamente. În timp ce municipalitatea intenționează să organizeze discuții publice în privința planului urbanistic zonal, fondatoarea A. O. Salvați Chișinăul, consiliera municipală Anetta Dabija, susține că o parte din ansamblul rezidențial planificat va fi amplasat deasupra Minei din Chișinău, care riscă să se prăbușească în câteva decenii.

„La intersecțiile bulevardul Moscova – strada Matei Basarab și bulevardul Moscova – strada Studenților, precum și de-a lungul bulevardului Moscova sunt amplasate obiective comerciale, clădire de oficii, club pentru tineret, diverse servicii etc. Pentru continuitatea și integritatea frontului stradal este oportun de a amplasa pe perimetrul terenului dat zona mixtă cu funcții comerciale, oficii, servicii, locuință”, se precizează în Planul Urbanistic Zonal pentru teritoriul cuprins în perimetrul străzilor Matei Basarab – Florilor – Studenților - bd. Moscova.

Mai exact, planul presupune construcția unor blocuri rezidențiale cu o înălțime de de la P2 la P+21E (parter plus 21 etaje) și P+18E (parter plus 18 etaje).  În total, circa 2.670 de apartamente.

De asemenea, pe parcela policlinicii abandonate a uzinei „Mezon”, cu suprafața de 0.847 ha, se propune construcția unui bloc locativ cu regim de înălțime P+11E (parter plus 11 nivele), cu circa 348 de apartamente.

Concomitent, în cadrul ansamblului rezidențial ar urma să apară și o școală primară-grădiniță, cu o capacitate de circa 470 de locuri.

„În interiorul zonei locative se propune construcția unei grădinițe cumulată cu clase primare pentru 470 locuri (1.4 ha) precum și a câtorva centre de dezvoltare timpurie, amplasate la parterul blocurilor locative, cu capacitatea totală de circa 220 locuri”, este specificat în document.

Potrivit consilierei Anetta Dabija, instituția este planificată să fie construită pe terenul Minei din Chișinău.

„Vreo doi în urmă s-a prezentat un studiu de fezabilitate a Minei în care se spunea că terenul riscă să se prăbușească în 20-30 de ani dacă nu va exista un proiect de reabilitare, modernizare a Minei. Prăbușirea poate afecta 160 de mii de oameni care locuiesc în zonă. Pe terenul Minei, conform PUZ-ului se propune o grădiniță”, a precizat Anetta Dabija într-o postare.

Potrivit fondatoarei A.O. „Salvați Chișinău”, cel mai interesant lucru este că există câteva blocuri deja construite, care figurează pe o zonă cu C7, pe când noile reglementări presupun R7 - „mai simplu spus, blocuri care nu sunt legalizate , dar se vor a fi legalizate prin acest PUZ”.

Anterior, municipalitatea a anunțat că pe 5 februarie vor avea loc discuții publice privind proiectul „Planul urbanistic zonal pentru teritoriul cuprins în perimetrul străzilor Matei Basarab – Florilor – Studenților - bd. Moscova”. Acestea urmează se vor desfășura la ora 14:00, în sala de festivități din incinta Preturii sectorului Râșcani.

Uzina „Mezon” a fost una dintre cele mai mari cinci întreprinderi din domeniul microelectronicii în fosta URSS, care producea anual 130 de milioane de circuite integrate. Aceasta și-a încetat activitatea la sfârșitul anilor 90 și a fost privatizată în 2008, ajungând la o firmă din Singapore. În paralel, locul fostei Case de Cultură a uzinei s-a transformat în supermarket.