Pe 19 aprilie începe vacanța de Paște. Recomandări pentru părinți și copii

Pe 19 aprilie începe vacanța de Paște. Recomandări pentru părinți și copii
Sursa foto: ONDRL

Elevii din țară ies în vacanța de Paște în data de 19 aprilie, iar pe 28 aprilie vor reveni la ore. În acest sens, Poliția, pompierii și salvatorii îndeamnă adulții să-i instruiască pe copii în privința bazelor securității vieții și să le explice ce înseamnă pericolul electric și cel legat de foc.

Pentru a preveni incidentele în locuință, salvatorii și pompierii reamintesc câteva reguli esențiale de comportament care trebuie respectate:

Reguli privind utilizarea electrocasnicelor:

  • Nu lăsați copiii nesupravegheați în apropierea aparatelor electrice în funcțiune (aragazuri electrice, cuptoare cu microunde, fierbătoare, radiatoare, prăjitoare de pâine etc.).
  • Nu permiteți copiilor să utilizeze singuri electrocasnice care pot provoca arsuri sau șocuri electrice.
  • Verificați constant cablurile și prizele, pentru a evita supraîncărcarea sau deteriorarea acestora.
  • Nu permiteți minorilor utilizarea aparatelor defecte și nu lăsați prelungitoare la îndemâna copiilor.
  • Evitați prezența lichidelor în apropierea aparatelor electrice în funcțiune, care pot fi atinse de copii.

De asemenea, în zilele sărbătorilor pascale, o atenție sporită trebuie acordată regulilor antiincendiare în locuințe și gospodării. Pentru evitarea izbucnirii incendiilor:

  • Sursele de foc, cum ar fi focul haric, lumânările și candelele, nu trebuie amplasate nesupravegheate sau la îndemâna copiilor.
  • Copiilor le este interzis jocul cu focul deschis, accesul la chibrituri, brichete și alte surse de aprindere.
  • Minorii nu trebuie lăsați singuri în casă, cu sobe aprinse, aragazuri sau alte surse de foc.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Un  pericol eminent îl reprezintă și bazinele acvatice din țară. În acest sens, salvatorii îndeamnă părinții să nu le permită copiilor aflarea în preajma lacurilor și iazurilor.

Un alt risc pentru viața și sănătatea minorilor îl reprezintă aflarea acestora de unii singuri pe teritoriul șantierelor de construcție sau în spații forestiere. De asemenea, nu se recomandă lăsarea copiilor nesupravegheați în băi, bucătării sau în apropierea geamurilor.

Pentru evitarea traumelor și căderii celor mici de la înălțime, ușile și ferestrele trebuie să fie bine închise. Totodată, obiectele periculoase trebuie amplasate la înălțime sau în dulapuri încuiate (detergenți, medicamente, obiecte ascuțite). Specialiștii îndeamnă maturii să comunice copiilor despre regulile de bază de siguranță și să le explice care sunt riscurile în viața cotidiană.

Pentru evitarea situațiilor de risc cu implicarea copiilor, părinții sunt îndemnați să manifeste responsabilitate maximă și să comunice permanent cu cei mici despre pericolele existente. În caz de situații de risc, copiii trebuie învățați să apeleze de urgență Serviciul 112.

Copiii care rămân singuri acasă sunt încurajați să nu deschidă ușa necunoscuților, chiar dacă aceștia pretind că îi cunosc pe părinții.

De asemenea, oamenii legii recomandă copiilor să fie atenți cu cine comunică online și să nu ofere informații personale, să evite discuțiile cu străinii în stradă, să nu accepte nimic și să nu urce în mașinile persoanelor pe care nu le cunosc. La traversarea străzii, copiii sunt îndemnați să se asigure că șoferii i-au observat și au acordat prioritate.

Pe parcursul anului de studii, toți elevii beneficiază de vacanțe de toamnă, de iarnă, de primăvară și vacanța de Paști.