Patru medici de la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, trimiși pe banca acuzaților pentru malpraxis

Patru medici de la Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, trimiși pe banca acuzaților pentru malpraxis
Imagine simbol. Sursa foto: Visualss / Unsplash

Patru medici obstetricieni-ginecologi din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” au fost trimiși în judecată, fiind învinuiți de încălcarea din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale, soldate cu decesul pacientului. Procuratura Generală (PG) anunță că Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Botanica, a finisat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală.

Potrivit PG, totul s-a întâmplat pe 13 aprilie 2021, când prima inculpată a fost apelată de către o gravidă și informată despre apariția premiselor de naștere. La indicația medicului vizat, femeia a fost internată în aceeași zi, cu diagnosticul sarcina 36 săptămâni, ruperea prenatală prematură a membrelor amniotice. Ulterior, pacienta a fost examinată primar de a doua inculpată.

„Prima inculpată s-a prezentat la spital, unde, inclusiv împreună cu a treia inculpată, fiind responsabile de acordarea asistenței medicale, adoptarea și reevaluarea planului de conduită reieșind din situațiile obstetricale în timpul nașterii, fără a manifesta diligența necesară față de obligațiile profesionale, nu au asigurat managementul uterin adecvat. Urmare a analgeziei epidurale, nu au monitorizat corespunzător pacienta, luând decizia, împreună cu a patra inculpată de a aplica ventuza obstetricală, în pofida necesității de a efectua operația cezariană”, precizează responsabilii din cadrul PG.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În urma deciziei medicilor, nou-născutul a suferit traumatisme, care s-au soldat cu decesul acestuia în ziua următoare. Potrivit oamenilor legii, învinuitele pledează nevinovate.

Infracțiunea incriminată inculpatelor se pedepsește cu până la trei ani de închisoare, cu (sau fără) privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen cuprins între doi și cinci ani.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată până când vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.