Parlamentul European acordă Ucrainei un împrumut de 35 de miliarde de euro, finanțat de active rusești
Deputații europeni au adoptat, marți, 22 octombrie, un împrumut „extraordinar” de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, ce va fi rambursat din viitoarele venituri provenite din activele rusești înghețate. Pachetul a fost aprobat cu 518 voturi „pentru”, 56 „împotrivă” și 61 abțineri, conform unui comunicat de presă al Parlamentului European (PE).
Parlamentul European a aprobat noua asistență macro-financiară, menită să sprijine Ucraina în fața războiului brutal de agresiune al Rusiei. Acest împrumut constituie contribuția Uniunii Europene (UE) ca parte a pachetului G7 convenit în luna iunie, menit să furnizeze Ucrainei sprijin financiar de până la 50 de miliarde de dolari (aproximativ 45 de miliarde de euro), se precizează în comunicatul PE.
Potrivit sursei, suma finală a contribuției UE ar putea fi mai mică, în funcție de volumul împrumuturilor acordate de alte state membre din G7.
„Mecanismul de cooperare în materie de împrumuturi pentru Ucraina, un cadru recent stabilit, va asigura accesul Ucrainei la veniturile viitoare generate din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei, deținute în UE. Aceste fonduri vor fi utilizate pentru rambursarea împrumuturilor oferite atât de UE, cât și de partenerii din G7. În timp ce aceste fonduri vor fi folosite pentru deservirea și rambursarea împrumuturilor, Ucraina va avea libertatea de a aloca aceste resurse conform nevoilor sale”, se mai arată în comunicatul de presă al Parlamentului European.
Fondurile acordate prin acest mecanism vor trebui plătite până la sfârșitul anului 2025.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Guvernele UE au aprobat deja propunerea, iar Consiliul urmează să adopte regulamentul prin procedură scrisă în urma votului din Parlament. Acest regulament va intra în vigoare în prima zi după publicarea deciziei în Monitorul Oficial al UE.
În septembrie, Comisia Europeană a anunțat un credit de 35 miliarde de euro pentru Ucraina, ce este parte a unui plan al partenerilor din G7, de a acorda împrumuturi de până la 50 de miliarde de dolari (aproximativ 45 de miliarde de euro).
Aproximativ 210 de miliarde de euro în active sunt deținute în UE și blocate în temeiul sancțiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei din februarie 2022.