Panglica „Sfântul Gheorghe” este interzisă în R. Moldova. Ce amenzi riscă persoanele care o vor purta de 9 mai

Panglica bicoloră negru-oranj, numită și „Sfântul Gheorghe”, rămâne interzisă în R. Moldova, iar cei care o vor purta în timpul întrunirilor din data de 9 mai riscă să fie amendați. Minsitra Afacerilor Interne, Daniela Misail-Nichitin, îndeamnă cetățenii să respecte legislația în vigoare și să nu poarte simbolurile care promovează războiul. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.
„Legea specifică clar că toate simbolurile care instigă sau promovează războiul sunt sancționate, iar anul acesta poliția va aplica, la fel, măsurile corespunzătoare, în conformitate cu prevederile Codului Contravențional, atât în cazul organizatorilor, cât și al persoanelor care vor promova aceste simboluri”, a declarat ministra de Interne.
Ministra Misail-Nichitin a mai spus că structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite și vor asigura ordinea publică, precum și buna desfășurare a tuturor evenimentelor planificate pentru ziua de 9 mai.
Potrivit Codului Contravențional, amenzile pentru persoanele care poartă simbolurile care instigă sau promovează războiul variază între 4.500 și 30.000 de lei.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Pe data de 9 mai, în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) va fi organizat Orășelul European, cu sprijinul partenerilor europeni. Totodată, mai multe formațiuni politice și organizații civice au anunțat desfășurarea unui marș și miting dedicat Zilei Victoriei.
Panglicile negru-oranj, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut și alte însemne utilizate de participanții la acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității au fost interzise prin lege în aprilie 2022, cu votul deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).
Pentru etalarea, confecționarea și răspândirea acestora, persoanele fizice riscă o amendă între 4.500 și 9.000 de lei, cei care dețin funcții de răspundere - de la 9.000 până la 18.000 de lei, iar persoanele juridice – între 18.000 și 30.000 lei.
Peste un an, deputații socialiști au contestat decizia la Curtea Constituțională. Judecătorii au confirmat că interdicția nu încalcă drepturile constituționale, dar au precizat că, pentru sancțiuni, trebuie să se constate că aceste simboluri au fost utilizate „în scopul glorificării agresiunii militare”.