Până la iarnă, ucrainenii și-ar putea petrece cea mai mare parte a zilei în beznă - Financial Times
Până la iarnă, ucrainenii și-ar putea petrece cea mai mare parte a zilei în beznă. Acest lucru se datorează atacurilor rusești asupra infrastructurii energetice a țării vecine, relatează Financial Times.
Prima campanie de bombardamente aeriene a trupelor ruse din iarna 2022-2023 a vizat rețeaua electrică a Ucrainei, despre care oficialii și experții au spus că ar putea fi restabilită relativ ușor. Cu toate acestea, ultimele atacuri rusești au fost orientate asupra centralelor termice și hidroelectrice, a căror reparație, reconstrucție sau înlocuire este mult mai dificilă și mai costisitoare.
În noaptea de 1 iunie, trupele Moscovei au lansat 53 de rachete și 47 de drone asupra Ucrainei. În urma atacului masiv, în cinci regiuni ucrainene au fost avariate inslațiile energetice. Mai exact, este vorba de regiunea Zaporojie, Dnepropetrovsk, Donețk, Kirovograd și Ivano-Frankovsk.
Doi oficiali ucraineni, care au decis să-și păstreze anonimatul, au declarat pentru Financial Times că atacul de sâmbătă a fost unul „devastator” și că, până la iarnă, ucrainenii și-ar putea petrece cea mai mare parte a zilei fără curent, „în frig și întuneric”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Șeful departamentului de cercetare energetică și climatică de la Școala economică din Kiev, Boris Dodonov, a declarat că, pe lângă majorarea cantității de energie electrică importată din UE de la 1,7 GW la 2,4 GW și punerea în funcțiune a mai multor centrale pe gaz, conducerea ucraineană va trebui să accepte o nouă majorare nepopulară a tarifelor.
„Dacă nu se întreprind măsuri, conform modelului nostru, atunci probabil că în ianuarie populația va avea energie electrică doar timp de două-patru ore pe zi”, a menționat Dodonov.
Vinerea trecută, autoritățile ucrainene au decis să majoreze practic de două ori tarifele la energie, în încercarea de a finanța eforturile de redresare. Totuși, acestea rămâne în continuare sub prețul de piață.
Acum câteva zile, ambasadoarea Uniunii Europene în Ucraina, Katarina Maternova, a anunțat că Rusia a distrus deja 9,2 gigawaţi din capacitatea centralelor electrice din Ucraina. Potrivit șefului Cabinetului de miniștri de la Kiev, Denis Șmîhal, consecințele atacurilor rusești asupra sectorului energetic al Ucrainei sunt pe termen lung și, prin urmare, economisirea va face parte din viața cotidiană a ucrainenilor în următorii ani.