Până în 2030, autoritățile își propun ca salariul mediu în învățământ să ajungă la media pe economie

Până în 2030, autoritățile își propun ca salariul mediu în învățământ să ajungă la media pe economie
Președinta Maia Sandu la deschiderea Săptămânii Educației, 22 mai 2025. Sursa foto: Ministerul Educației și Cercetării

Autoritățile își propun ca, până în anul 2030, salariul mediu în învățământ să ajungă la nivelul salariului mediu pe economie. Președinta Maia Sandu a anunțat acest lucru astăzi, 22 mai, la deschiderea Săptămânii Educației, informează Moldpres.

„Știm foarte bine că nu putem vorbi despre educație de calitate fără profesori bine pregătiți, susținuți și apreciați, inclusiv printr-o remunerație care să reflecte importanța socială a muncii lor. De aceea, ne propunem, până în 2030, ca salariul mediu în învățământ să ajungă la nivelul salariului mediu pe economie. Nu doar ca recunoaștere a valorii muncii profesorilor, învățătorilor și educatorilor, ci și ca semnal că vrem excelență în sălile de clasă și că ne dorim să redăm celor care activează în acest domeniu statutul pe care îl merită în societate”, a declarat șefa statului.

În aceeași ordine de idei, Maia Sandu le-a mulțumit cadrelor didactice pentru munca depusă zilnic, precizând că știe că profesorii din țara noastră de confruntă cu dificultăți.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Dumneavoastră sunteți cei care în fiecare zi aprindeți curiozitatea, mențineți vie dorința de a învăța. Știu că nu e ușor. Știu că sunt provocări. Dar știu și că în fiecare clasă, în fiecare școală, în fiecare sat și oraș există oameni care schimbă destine prin puterea exemplului și prin dăruirea lor. Vă mulțumesc pentru această muncă neobosită. Vă încurajez să rămâneți conectați, curajoși, exigenți – cu dumneavoastră înșivă și cu sistemul”, a adăugat președinta.

La finele lui 2024, autoritățile au aprobat majorarea salariilor angajaților din domeniul educației și cercetării cu până la 15%, cum au cerut sindicatele, dar nu și pentru angajații din învățământul superior și cercetare. La aproape jumătate de an distanță, pe 14 mai 2025, Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede majorarea sporurilor salariale pentru cadrele științifico-didactice și cercetătorii din universități.

Conform unei analize efectuate de expertul economic Veaceslav Ioniță, în 2020, salariul mediu în învățământ era de 7.017 lei lunar, adică cu 12% mai mic decât media pe economie. În 2024, salariul a ajuns la 10.810 lei lunar, dar decalajul s-a adâncit la 24% sub media pe economie.